Massiv støtte til biogasforslag

BIOGAS: Både politikere og vælgere vil gerne have mere biogas – og alle er enige om, at der skal postes flere penge ind i branchen. Konkret handling mangler dog, lyder kritikken.
Ida Skytte

Alle vil tilsyneladende have mere biogas. Men hvor er den konkrete handling, spørger oppositionen og brancheforening.

Udspil fra Skatteministeriet
Altinget har talt med en række af partiernes ordførere, som alle - på nær Dansk Folkeparti - støtter en øget afregningspris, og en ny meningsmåling fra analyseinstituttet A&B Analyse viser, at også 66 procent af danskerne støtter regeringens forslag om at bruge flere penge på biogas. Kun ni procent mener det modsatte.

Ifølge Skatteministeriet, der har fået ansvaret for den del af regeringens oplæg til energiforhandlingerne, kommer der et udspil inden for de næste par uger.

Hverken fødevareminister Henrik Høegh (V) eller skatteminister Troels Lund Poulsen (V) ønsker på nuværende tidspunkt at konkretisere, hvor afregningsprisen lander. Blot at den skal forhøjes. Der er endnu ingen forlydender om, hvordan finansieringen skal skrues sammen.

Fakta

Afregningsprisen for biogas fastsættes i energiforligene.

Ved forliget i 2008 havnede prisen på 74,5 øre, og den er siden justeret til niveauet i dag på 77,2 øre.

Nøl har konsekvenser
I Brancheforeningen modtages regeringens meldinger ikke overraskende med kyshånd. Her mener man, at en pris på 1,15 kroner per kilowattime (kWh) vil være passende for at få gang i biogasindustrien og dermed få opfyldt regeringens egne målsætninger. I dag ligger prisen på 77,2 øre per kWh, fastsat i energiforliget fra 2008 og siden justeret en smule op ad.

Forventningen både på Christiansborg og i branchen er, at et forlig er yderst tvivlsomt på denne side af et valg. Men jo længere tid, der går af 2011, jo større konsekvenser har det for industrien, mener sekretariatsleder Bruno Sander Nielsen.

Vi risikerer, at nogle af biogasprojekterne dør og ikke er til at få genstartet. Og hvis ikke anlægsleverandørerne kan holde skruen i vandet, risikerer vi, at det bliver udenlandske firmaer, der kommer og bygger, når vi endelig skal i gang.

Bruno Sander Nielsen
Sekretariatsleder

"Vi risikerer, at nogle af biogasprojekterne dør og ikke er til at få genstartet. Og hvis ikke anlægsleverandørerne kan holde skruen i vandet, risikerer vi, at udenlandske firmaer kommer og bygger, når vi endelig skal i gang. Det vil også betyde et tab af danske arbejdspladser," siger han og efterlyser desuden implementering af biogasinitiativerne i Grøn Vækst.

Han sammenligner situationen i dag med forhandlingerne om nuværende forlig, der ifølge Bruno Sander Nielsen ligeledes blev udskudt på grund folketingsvalget i 2007.

Bred enighed i oppositionen
Oppositionen vil også hæve prisen. I marts 2010 meldte SF et konkret forslag ud om øge afregningsprisen med 20 øre per kWh i de næste fem år. Partiet anslår, at udgiften for staten vil beløbe sig til 765 millioner kroner. Samtidig vil SF stille krav om, at alle større landbrug senest i 2020 bruger deres husdyrgødning til biogas, og at staten - og ikke kommunerne - skal stille garanti ved etablering af nye biogasanlæg.

Dokumentation

"Regeringen vil bruge flere penge på biogas. Er det en god idé?"

 Total
 Ja  66.1
 Nej 9,0
 Ved ikke 24,9

 

 

 


Undersøgelsen er foretaget på nettet af A&B Analyse for Altinget.dk i januar 2011. 










0:000:00