DN: Satsning på biomasse skader naturen

ENERGISTRATEGI: Regeringens nye energiudspil satser på biomasse som fremtidens energikilde, og det giver problemer i forhold til landbruget og naturen, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Regeringen satser med Energistrategi 2050 på biomasse som energikilde, men det er ikke muligt at opretholde husdyrproduktionen og samtidig dyrke ekstra biomasse, mener Danmarks Naturfredningsforening. Forening efterlyser en klar udmelding fra regeringen om, hvor biomassen skal dyrkes.

"Den er jo helt afgørende at fortælle, hvor biomassen skal komme fra. Danmarks Naturfredningsforening er enig i, at biomasse er en vigtig energikilde i fremtidens energiforsyning. Men biomasse i en kommende energiforsyning skal ske i balance med naturen. Og det betyder, at det bliver op til landbruget at omlægge noget af deres produktion til energiafgrøder," siger Thyge Nygaard, landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

Biomasse kan være gevinst
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er den danske natur allerede hårdt presset af landbruget, og en nedskæring i husdyrproduktionen er nødvendig, hvis mængden af dansk dyrket biomasse skal øges.

Men hvis regeringen griber problemet rigtigt an, mener Thyge Nygaard, at biomassen kan blive en gevinst for den danske natur og vandmiljøet:

"En produktion af biomasse kan faktisk blive en fordel for natur og miljø, hvis vi gør det rigtigt, og allerede nu forholder os til, hvordan biomassen skal dyrkes. Flerårige energiafgrøder kan dyrkes uden sprøjtegifte og har en meget lille udvaskning af næringsstoffer. Derfor kan det hjælpe vores hårdt trængte vandmiljø - samtidig med, at det bidrager til en bæredygtig energiforsyning."

0:000:00