Concito: Intet nyt under solen fra EU

EU-TOPMØDE: Sidste uges EU-topmøde gav ingen gevinster for klimaet, mener Concitos formand og kalder topmødet skuffende.
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er alt for mange konklusioner i kategorien "bør" og alt for få krav fra EU's side, mener Martin Lidegaard, der er formand for tænketanken Concito. Han påpeger, at selvom EU-topmødet for første gang havde særligt fokus på energipolitik, så førte det ikke til vigtige beslutninger til gavn for klimaet. Der var ellers store forhåbninger til, at de nationale regeringschefer ville følge de udmeldinger, som EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, lagde op til i sidste uge.

"Det er især skuffende, eftersom Barroso sagde, at der ikke er noget alternativ til at sænke vores ressourceforbrug nu. Og så her en uge efter, så kommer man alligevel ikke med noget," siger Martin Lidegaard, der mener, at regeringscheferne må til at trække i arbejdstøjet, da omkostningerne ved grøn energi bliver dyrere, jo længere man venter.

Ingen fremskridt
På Altinget | Energi & Klima satte Martin Lidegaard i sidste uge tre områder op, hvor han mener, at  EU kan kræve mere af medlemmerne: Mere klimavenligt landbrug, bindene aftaler om energieffektivitet, samt øget krav om CO2-reduktion.

Men topmødet gav intet på den konto.

Der er desværre ingen fremskridt for klimaet i de konklusioner, som kom i fredags. Det positive må være, at der ikke er truffet nogen beslutninger, som forværrer situationen.

Martin Lidegaard
Formand, Concito

"Der er desværre ingen fremskridt for klimaet i de konklusioner, som kom i fredags. Det positive må være, at der ikke er truffet nogen beslutninger, som forværrer situationen," siger Martin Lidegaard.

Krav til energieffektivitet mangler
Skytset rettes især mod manglende vilje til at gøre målsætningen for energieffektivitet bindende. Han ser gerne, at EU indfører samme bindende krav om energieffektivitet, som man har gjort det med CO2-reduktion og mængden af vedvarende energi.

"De burde have gjort kravet om 20 procent energieffektivitet bindende. De skriver jo selv, at det faktisk går den forkerte vej, som det er nu," siger Martin Lidegaard, der også påpeger, at hverken landbrugsreform eller ændringer af kvotemarkedet bliver nævnt i konklusionerne. Her ser Lidegaard gerne, at man indfører en mindstepris på CO2-kvoter, så virksomhederne ved, hvad de kan regne med.

Optimisme trods alt
Selvom Martin Lidegaard overordnet set er skuffet over resultatet af EU-topmødet, mener han ikke, at konklusionerne er ubrugelige. Det fremgår således også, at der i løbet af året vil falde en række anbefalinger fra EU-Kommissionen, som man venter på.

"Man understreger, at når man ikke træffer nogen beslutninger nu, så er det fordi man varmer op til, at nu skal der ske noget. Så vi må forvente, at når Kommissionen er kommet med en række forskellige anbefalinger, så skal der til at træffes nogle beslutninger," siger Martin Lidegaard, der forventer, at der kan træffes beslutninger i slutningen af året eller i starten af 2012, hvor Danmark overtager formandskabet for EU.

0:000:00