Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge

DET SKER: Flere ministre skal redegøre for minkforløb, der er sidste udkald for Brexit og EU-budget, og så vil der være konferencer om affald, plastemballage, proteinkilder og biomasse. Få overblikket her.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, får en travl uge med absolut sidste udkald for en Brexit-aftale og at få et EU-budget i hus.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, får en travl uge med absolut sidste udkald for en Brexit-aftale og at få et EU-budget i hus.Foto: Julien Warnand/AFP/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Efterdønninger fra finansloven vil givetvis sætte sit præg på ugen, men der bliver også travlhed med både minksamråd, konferencer og lovbehandlinger i Folketinget. 

Det er dog også værd at holde øje med, hvad der sker uden for den danske grænse. Både Brexit, EU's budget, et udspil til en klimapagt og et mål om at sætte et EU-klimamål for 2030 er nemlig på dagsordenen. 

MANDAG 
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og den britiske premierminister, Boris Johnson, har aftalt at gøre status på Brexit-forhandlingerne mandag i det, der efterhånden ses som det allersidste udkald, hvis man skal nå en aftale inden årets udgang.

Mandag er også dagen, hvorefter det officielt er for sent at indgå en aftale om et nyt EU-budget for 2021. I stedet vil EU skulle starte året med et minimalistisk nødbudget, hvor der bliver udbetalt penge til ting som direkte landbrugsstøtte, udviklingsbistand og administration, men hvor der ikke er midler til alle de nye programmer inden for for eksempel miljø, forskning og sundhed, der skulle være startet 1. januar, skriver Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen.

På den hjemlige virksomhedsfront åbner Nordic Harvest en af verdens første og største vertikale farme i Taastrup, som i løbet af de næste to år ventes at blive udvidet til over 7.000 kvm og i 14 etagers højde. Dyrkningsmetoden er kendetegnet ved, at planterne vokser indendørs i vand i stedet for jord. 

Desuden er sundheds- og ældreministeren indkaldt i samråd om mink af Venstre. Magnus Heunicke skal redegøre for, hvorfor sundhedsministeren og statsministeren på pressemødet 4. november 2020 udtalte, at halvdelen af covid-19-ramte nordjyder var ramt af en minkvariation, samt hvorfor regeringen gav indtryk af, at Nordjylland kunne ende som et nyt Wuhan.

TIRSDAG 
Der er opstået et presserende behov for at finde nye mere klimavenlige alternativer til de nuværende proteinkilder. Derfor inviterer Tænketanken Frej, IDA og LandboUngdom Gør Landet Sjovere til en onlineevent, hvor det skal diskuteres, om det er muligt at dyrke og producere alternativer til sojabønnen i Danmark ved hjælp af havet og de grønne marker. 
 
Dakofa afholder en onlinekonference om bedst muligt at indsamle og afsætte affald. Der vil blandt andet blive inddraget både udenlandske og danske erfaringer og undersøgelser, herunder for eksempel erfaringer med blandinger af pap og papir.

Rådet for Grøn Omstilling afholder en konference om biomasse i Danmark med fokus på, hvordan alternative teknologier kan erstatte træbiomassen i energiforsyningen, og hvilke politiske tiltag der skal til for at drive en ansvarlig udfasning af træbiomassen. 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skal i samråd, hvor hun skal svare på, hvorfor hæren, livgarden med flere er sendt ud for at føre kontrol med, at alle mink er blevet slået ihjel, hvis meldingen om, at alle mink ikke skal slås ihjel, blot var en opfordring. Spørgsmålet er stillet af Konservative.

0:000:00