2030-plan splitter aktører

KLIMAMÅL: EU-kommissionens udspil til klima- og energimål for 2030 bliver mødt med kritik fra vindmølleindustrien. Energibranchen kalder udspillet et afbalanceret kompromis. Industrien frygter for EU-enegang på klimafronten.
Energikommissær Günther Oettinger, formand for EU-Kommissionen Manuel Barosso og klimakommissær Connie Hedegaard præsenterede onsdag EU-Kommissionens udspil til EU's energi- og klimapolitik for 2030.
Energikommissær Günther Oettinger, formand for EU-Kommissionen Manuel Barosso og klimakommissær Connie Hedegaard præsenterede onsdag EU-Kommissionens udspil til EU's energi- og klimapolitik for 2030.Foto: EU-Kommissionen
Sara Fleckner Vilstrup
EU-Kommissionens plan for energi- og klimapolitik i 2030 splitter aktørerne.

Den europæiske vindkraftorganisation EWEA kalder kommissionsudspillet aldeles uambitiøst og mener, at EU-Kommissionen ignorer egne eksperter.

"Vi må konstatere, at det klinger hult, når EU-Kommissionen taler om arbejdspladser og vækst og om at beholde produktionsarbejdspladser i medlemslandene, når man samtidig ser helt bort fra, at der på det grønne område, ifølge Kommissionens egen hvidbog, ligger 500.000-600.000 nye arbejdspladser i EU og en markant økonomisk vækst med et ambitiøst forslag for vedvarende energi," siger Thomas Becker, direktør i EWEA, til Altinget.dk.

Det er især EU-Kommissionens mål på 27 procent for vedvarende energi i 2030, der skuffer.

"Det er en kedelig dag for den vedvarende energi og dermed for stærke danske erhvervsinteresser. Hvad betyder et "bindende mål for EU"? Elastik i metermål ville jeg kalde det. Hvis det skal virke i den rigtige verden, skal det naturligvis være bindende for medlemsstaterne såvel som for fællesskabet," siger han.

Det er et afbalanceret og ambitiøst kompromis set med europæiske briller. Positivt med 40 procent CO2-mål, og så anerkender vi det bindende mål på vedvarende energi på EU-niveau. Men det er jo ikke klart, hvordan man skal nå det mål. Der udestår et arbejde med at sikre, at det bliver realiseret. Kommissionen siger, det ikke skal deles ud på medlemsstaterne, men der skal være noget fleksibilitet. Hvad betyder det?

Ulrich Bang
EU-chef i Dansk Energi

Usikkerhed om målet for vedvarende energi
Selvom Dansk Energi tager pænere imod udspillet, sidder EU-chef for Dansk Energi Ulrich Bang tilbage med ubesvarede spørgsmål omkring målet for vedvarende energi.

"Det er et afbalanceret og ambitiøst kompromis set med europæiske briller. Positivt med 40 procent CO2-mål, og så anerkender vi det bindende mål på vedvarende energi på EU-niveau. Men det er jo ikke klart, hvordan man skal nå det mål. Der udestår et arbejde med at sikre, at det bliver realiseret. Kommissionen siger, det ikke skal deles ud på medlemsstaterne, men der skal være noget fleksibilitet. Hvad betyder det?" siger Ulrich Bang.

Han efterspørger ligeledes et mål for energieffektivisering, som Kommissionen først kommer med et bud på senere. Dette er et mål, som er en del af den nuværende plan for klima- og energi i EU, den såkaldte 20-20-20-plan.

"Malurten i bægret er, at der mangler energieffektiviseringsmål. Kommissionen skriver, de vil komme tilbage til det i forbindelse med revurderingen af energieffektivitetsdirektivet i juni. Her er det vigtigt at holde Kommissionen fast på, hvilket mål de vil komme med i forhold til energieffektivitet i 2030," siger Ulrich Bang.

Industrien: Undgå enegang
Sammenslutningen af industriorganiationer, BusinessEurope, har forsøgt at blande sig i EU-Kommissionens udspil i form af at brev til formanden, Manuel Barosso. Her gav de udtryk for, at de kun ønskede mål for en reduktion af drivhusgasserne.

0:000:00