28 millioner skal trække ekstraordinær energiforsker til DTU

FONDE: DTU har modtaget 28 millioner kroner fra Villum Fonden, som skal gå til at trække energiforskeren Jens Kehlet Nørskov hjem fra Stanford University. "Denne type bevillinger giver vi sjældent, men Nørskov er ekstraordinær," lyder det fra fonden.

Kronprinsesse Mary overrækker Carlsbergfondets Forskningspris 2015 til Jens Kehlet Nørskov. Nu vil Villum Fonden hjælpe med at gøre det attraktivt for topforskeren at bytte Stanford ud med DTU. 
Kronprinsesse Mary overrækker Carlsbergfondets Forskningspris 2015 til Jens Kehlet Nørskov. Nu vil Villum Fonden hjælpe med at gøre det attraktivt for topforskeren at bytte Stanford ud med DTU. Foto: /ritzau/Claus Bech
Katrine Falk Lønstrup

Villum Fonden har bevilget 28 millioner kroner til DTU til at oprette et Villum Kann Rasmussen-professorat til katalyseforsker Jens Kehlet Nørskov.

Det oplyser Villum Fonden til Altinget.

Jens Kehlet Nørskov er i øjeblikket ansat på Stanford University, hvor han blandt andet har forsket i, hvordan man kan finde nye typer katalyser, der kan anvendes til at udvikle bæredygtige teknologier til fremtidens produktion af brændstoffer og kemikalier.

”Denne type bevilling giver vi sjældent, og kun når muligheden opstår for at få en helt ekstraordinær forsker til et dansk universitet. Jens Kehlet Nørskov er i fuld gang med en enestående videnskabelig karriere, og vi er overbeviste om, at Jens kan fortsætte sin excellente forskning og udvikle et blivende forskningsmiljø på DTU, der vil levere resultater i særklasse i lang tid fremover,” siger Jens Kann-Rasmussen, der er bestyrelsesformand i Villum Fonden.

I det nyoprettede professorat skal Jens Kehlet Nørskov stå i spidsen for et stort energiforskningsinitiativ på DTU, hvor der blandt andet vil blive etableret et nyt center for katalyseteori og samarbejder, som både skal omfatte forskning, erhvervssamarbejde og undervisning af studerende.

Derudover skal Jens Kehlet Nørskov samtidig lede et stort europæisk forskningsinitiativ inden for bæredygtig energiproduktion.









0:000:00