3F: Regeringen smider 300.000 grønne job væk

DEBAT: Regeringens energiudspil efterlader et stort sort hul, når det kommer til energieffektivisering. Det koster ikke bare på den grønne omstilling, men også på jobskabelsen, hvor der ellers er 300.000 jobs at hente over de næste 30 år, skriver Per Christensen.

Af Per Christensen
Forbundsformand i 3F

For nylig blev regeringens udspil til en ny klimaaftale lækket. Forhandlingerne starter officielt til august, og aftalen skal sætte rammerne og retningen for den grønne omstilling frem mod 2030.

Det er gode takter, at regeringen i udspillet blandt andet ønsker en udbredelse af el-busser og -taxaer samt mindre emission fra biler og lastbiler generelt. Det vil give mindre forurening på gaderne og dermed medvirke til et forbedret arbejdsmiljø for de 3F’ere, der arbejder på vejene og passer de grønne områder i byerne.

Men udspillet efterlader desværre et stort sort hul, når det gælder energieffektivisering. Ikke med ét ord er det nævnt i udspillet.

Grøn vækst og grønne job
Regeringens udspil er blottet for visioner om energieffektivitet og bygger på en forventning om, at vi i fremtiden har rigeligt energi, og at den vil være billig. Men det er sund fornuft, at den billigste energi er den, man sparer.

Det handler om at fremme den grønne vækst, og derfor er regeringens manglende fokus på energieffektiviseringer skuffende, skævt og skadeligt for jobskabelsen.  

For det første er en væsentlig grund til at satse på energieffektivisering, at det vil skabe en masse nye job. Mere end 300.000 grønne job samlet set i både industrien og bygge- og anlægsbranchen fordelt over de næste 30 år. 

For det andet sætter EU’s klimamål krav til flere energirenoveringer, for op mod 40 procent af vores samlede energiforbrug stammer fra vores bygninger. Der er altså sund fornuft i at sætte turbo på energirenoveringerne.

For det tredje viser en rapport fra juni 2017 - udarbejdet af Klimarådet, at én af de billigste og mest effektive måder at reducere udledningen af drivhusgasser er ved at energirenovere bygningsmassen. Vi skal altså investere for at kunne spare.

Fremme i skoene
Energipolitik er en unik mulighed for at kombinere klimavenlige tiltag med jobskabelse i den helt store målestok. Danmark skal være langt fremme i skoene, når det kommer til den grønne omstilling, og vi skal turde at være langt mere ambitiøse.

Regeringen lader ikke til at have forstået vigtigheden af at energieffektivisere, selvom det kan synes så indlysende. Men i 3F holder vi os da ikke tilbage for at hjælpe regeringen og dermed komme med konkrete bud på gode energiløsninger:

Vi skal have en ny ambitiøs strategi for energieffektivisering med konkrete målsætninger for 2030. Stat, regioner og kommuner skal gå forrest i forhold til den del af bygningsmassen, der er i offentligt eje. Bygningsreglementet skal revideres med fokus på at opnå energieffektiviseringer, når de af andre grunde renoveres.

De finansieringsmæssige muligheder og økonomiske incitamenter, der skal sikre en realisering af potentialet for energibesparelser, skal forbedres. Derudover er det vigtigt, at der stilles gratis uafhængig rådgivning til bygnings- og boligejere, når de skal renovere, samt at der oprettes en årlig pulje til energieffektiviseringer i produktionserhvervene, herunder til anvendelse af varmepumper.

Når forhandlingerne om en ny klimaaftale går i gang til august, håber vi i 3F, at fornuften er nået frem til regeringen, så vi sikrer, at Danmark går forrest i den grønne vækst og ikke smider 300.000 grønne job på gulvet.

Forrige artikel Dansk Byggeri: Lav klimakrav til renoveringsprojekter Dansk Byggeri: Lav klimakrav til renoveringsprojekter Næste artikel Noah om energiforlig: Klimaskadelig biomasse subsidieres frem til 2025 Noah om energiforlig: Klimaskadelig biomasse subsidieres frem til 2025
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Energisystemet går i sort denne sommer

  Der skal gang i energieffektiviseringen med langt flere bygningsintegrerede solceller og fokus på byggeri med materialer og konstruktionsformer der både isolerer mod varme og kulde.
  Politikernes fokus på at vi kan bruge løs af strømmen, når bare der bygges flere vindmølle, holder ikke i den virkelige verden.
  Læs artiklen fra ingeniøren og specielt professor Brian Vad Mathisens afsluttende kommentar
  https://ing.dk/artikel/rekord-sommeren-faar-prisen-paa-stroem-at-eksplodere-213585

 • Anmeld

  Allan Christensen · Kemiingeniør

  Sænk forbruget med lønreduktion og forcer den traditionelle teknologiudvikling

  Det er en ulykke af dimensioner om pesticider, syntetiske kemikalier og anden traditionel udviklet ny teknologi ikke har bidraget til et økologisk mindre uansvarligt landbrug - og til at vi på så kort tid har kunnet få så megen velfærd, reallønsvækst, pædagogik, social retfærdighed og grøn omstilling med så uventet få ødelæggende konsekvenser for naturen, biodiversiteten, klimaet, folkesundheden, denne verdens fattigste mennesker, de arbejdsløse, samt ikke mindst vore efterkommere og den fremtid vi stiller dem i udsigt.

 • Anmeld

  Ivar Nielsen

  Regeringens energipolitik

  består mest i at støtte de billigste VE-energiformer i stedet for at give støtte til alle energiformer således at forsyningssikkerheden bliver optimeret - i stedet for som nu at der importeres el fra kulfyrede værker i Tyskland fordi møllerne har stået stille i den seneste tid. På den måde er regeringen ganske sort.

 • Anmeld

  Torben Bagh · Pensionist

  Splceller

  Venstre satser trods advarsler helt på vind og vandkraft
  Det viser sig nu at være en fejl.
  Der er mange husejere der jan producere mere solenergi end det tilladte. Hvorfor ikke åbne for den totale produktion. Til gavn for CO2 og samfundet

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Lukning af lufthavne og stop for biler som ikke er el-baseret vil være effektivt

  Per Christensen har ret i at der ikke er nogen så effektiv investering som den som opnås ved besparelse. Så vi skal spare og spare de rigtige steder. Det handler om mest om transport. Lukning af lufthavne og stop for biler som ikke er el-baseret vil være effektivt.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Hvorfor tror 3F på sovjetisk planøkonomi ?

  Forbundsformand i 3F Per Christensen gør sig her til talsmand for en planøkonomi af den slags der lagde Sovjetsamfundene i graven.

  Sørgeligt at han ikke kan anvise andre veje til beskæftigelse end stadig større statsstyring af borgernes hverdag og pengeforbrug.

  Hvis det endeligt lå 3F så meget på sinde at begrænse CO2 ud over hvad der allerede sker ved den mere naturlig og markedsdrevne teknologiudvikling, kunne han jo foreslå at ophæve det besynderlige og ødelæggende danske forbud imod at tilbageføre CO2 til den undergrund hvorfra det meste kommer, på samme måde som det bl.a. sker i Norge.

  Men af misforstået teknologiforskrækkelse, og vildledt af diverse naive NGO-ere, har Folketinget forbudt denne udmærkede måde til at nedbringe CO2 fra velfærdssamfundet.

 • Anmeld

  Thomas

  Gør mere for grønne jobs

  Helt enig i at man bør gøre mere for at skabe grønne jobs. Det er to fluer med ét smæk og rigtig gode formål. Så der er ikke rigtig andre gode argumenter imod det, end økonomiske begrænsninger.

  Når det er sagt bør energieffektivisering også her, have mulighed for at medføre positive konsekvenser ift. økonomiske besparelser.

  Mvh. Thomas
  http://din-akasse.dk/

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.