Genrealsekretæren for den danske afdeling af WWF, Gitte Seeberg, optrådte overraskende som opponent til Folkebevægelsen mod EU i en valgudsendelse før europaparlamentsvalget d. 25. maj. (Foto: WWF)

Seeberg angribes af EU-kritikere

20. maj 2014 kl. 4:45
EP-VALGKAMP: DF og Enhedslisten kritiserer Verdensnaturfondens generalsekretær Gitte Seeberg efter hendes EU-positive udtalelser midt i valgkampen til Europa-Parlamentet. Men Seeberg fastholder, at EU er til gavn for miljøet.
| Flere
"Tror I virkelig, at vi kunne have fået al den dejlige natur og dækket så meget af Danmark - hvis vi ikke havde været medlem af EU, og de havde presset os til det her?"

Præcis sådan lød det fra generalsekretæren for den danske afdeling af Verdensnaturfonden (WWF), Gitte Seeberg, med henvisning til EU's naturbeskyttelsesprogram. Udtalelserne faldt i DR's krydsild op til europa-parlamentsvalget, hvor Seeberg - der selv er tidligere europaparlamentariker - optrådte som opponent til Folkebevægelsen mod EU.

I udsendelsen udtalte Gitte Seeberg sig på vegne af Verdensnaturfonden entydigt positivt om EU's betydning for miljøet i Danmark.

Laveste fællesnævner
Verdensnaturfonden er en tværpolitisk organisation med Prins Henrik som præsident, og Gitte Seebergs udtalelser midt i valgkampen til Europa-Parlamentet bliver mødt med undren af EU-skeptikerne.

"Det er underligt, at Gitte Seeberg kan være så forblændet af at se EU som et godt projekt, når virkeligheden er, at EU gang på gang sætter det indre marked over miljøhensyn. Det er afgørende, at hun sætter kampen for miljøet over sit personlige engagement for EU," siger Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen og tilføjer:

"Hendes påstande holder ganske enkelt ikke vand. Realiteten er jo, at Danmark ikke må gøre noget på miljøområdet, fordi kompetencen er overgivet til EU. Det er et problem, fordi EU tvinger os til at føre miljøpolitik på laveste fællesnævner."

Skader habiliteten
Dansk Folkepartis spidskandidat til EP-valget Morten Messerschmidt anerkender, at meget af miljøpolitikken er grænseoverskridende, men Messerschmidt tilføjer:
"Selvom det kan give mening, at EU laver lovgivning på det område, kan det skade Verdensnaturfondens habilitet, hvis den er hundrede procent positiv over for EU. Man skal passe meget på med at gå så entydigt ud med et politisk budskab, hvis man repræsenterer en tværpolitisk organisation."

EU en fordel for miljøet
Gitte Sebeerg afviser blankt kritikken:
"Det er jo det rene sludder. Jeg blev bedt om at forholde mig til EU's betydning for miljøet i Danmark. Og her kan man klart konstatere, at vi aldrig havde fået indført så mange beskyttede områder i Danmark, hvis det ikke havde været for EU's direktiver. Det er helt urealistisk at forestille sig, at der havde været flertal for det i Folketinget," siger Gitte Seeberg.

Seeberg fortryder langt fra sin medvirken i tv-programmet. Tværtimod:
"Det glæder mig, det har skabt lidt debat. Der kan være alle mulige andre problemer i EU, det blander jeg mig ikke i, men faktum er, at EU er godt for miljødagsordenen. Længere er den egentlig ikke."

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK