Åben kamp om støttekroner får prisen på sol og vind til at rasle ned

KONKURRENCE: Energistyrelsen offentliggjorde mandag resultaterne af det første udbud, hvor sol og vind var ligestillet. Det gav markant mere grøn strøm for pengene. Det varsler fremtid uden støtte, lyder det fra branchen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Det første udbud af vedvarende energi, hvor solceller og vindmøller har konkurreret med hinanden, har givet historisk lave priser og er en kæmpe succes.

Fakta
Ligestilling mellem teknologier i udbud
  • I årtier har Danmark givet målrettet statsstøtte til forskellige vedvarende energikilder, og det teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 blev det første, hvor markedskræfterne i højere grad har rådet. 
  • Gennemsnittet af de vindende pristillæg er endt på 2,28 øre per kilowatt-time, hvilket er markant under tidligere støtteniveauer. Støtten gives som et tillæg til elprisen i 20 år. 
  • Sammenlagt forventes der at blive opført ca. 165  megawatt vind og ca. 104 megawatt sol efter udbuddet. Det svarer til at levere strøm til ca. 160.000 danske husstande.
  • Det vægtede gennemsnit af de vindende pristillæg i det teknologineutrale udbud er omkring seks gange lavere end den tidligere gældende støtteordning (25-øren).
  • Blandt vinderbuddene tegner sig til at være, hvad der kan blive Danmarks største landvindmøllepark. Der er også vinderbud, der kan blive Danmarks næststørste solcellepark. Buddene er fordelt mellem både Jylland og Sjælland.
  • Alle projekterne har en godkendt lokalplan i de respektive kommuner bag sig. Anlæggene har to år til at blive nettilsluttet.
  • Udbuddet har kun været for vindmøller og solceller, og der har været afsat et budget på 254 mio. kr. (2018-priser). Næste år vil der blive afholdt endnu et teknologineutralt udbud med vind og sol, og her er der afsat 588 mio. kr. (2018-priser).
  • I energiaftalen fra sommeren 2018 blev alle Folketingets partier enige om at lave yderligere teknologineutrale udbud, som inkluderer flere teknologier. Hertil er der sammenlagt afsat 4,2 mia. kroner i 2020-2024.

Kilde: Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet

Sådan lyder det fra energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), efter at Energistyrelsen mandag kunne afsløre resultatet af det første såkaldte teknologineutrale udbud.

Udbuddet giver en støttesats i tillæg til den gældende markedspris på gennemsnitligt 2,28 øre per kilowatt-time sol eller vindenergi.

Det er ifølge ministeriet seks gange lavere end tidligere udbud i Danmark og betyder, at puljen på 254 millioner kroner kan veksles til mere end 200 MW, eller hvad der svarer til elforbruget hos 160.000 danske husstande.

Min forventning er, at landbaseret vedvarende energi snart vil blive stillet op helt uden økonomisk støtte.

Kristine Grunnet
Chefkonsulent i Dansk Energi

"Det succesrige udbud viser, at den grønne omstilling bliver billigst, når markedskræfterne får lov til at bestemme. Jeg letter på hatten for de mange gode bud, vi har fået, og jeg ser frem til de fremtidige udbud og forhåbentligt endnu lavere priser," siger Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

17 bud, 6 vindere
Hidtil har firmaer, der leverer sol- og vindenergi søgt i statslige puljer for sig, men oven på Energikommissionens anbefalinger er der blevet åbnet for, at flere teknologier skal konkurrere om samme pulje.

Der kom i alt 17 bud ind, og i alt får tre vindmøllerprojekter på sammenlagt 165 MW og tre solcelleprojekter på i alt 104 MW del i de godt 250 millioner støttekroner.

Blandt vinderbuddene tegner sig til at være, hvad der kan blive Danmarks største landvindmøllepark og Danmarks næststørste solcellepark.

Varsler fremtid uden støtte
Hos Vindmølleindustrien var man oprindeligt kritiske over for de teknologineutrale udbud, men med det første udbud er der alligevel skrevet energihistorie, lyder det.

0:000:00