Aalborg Portland: CO2-fangst er uundgåeligt for at nå 70 procent. Lige nu er det bare en rigtig dårlig business case

ENERGITUNG: Danmarks største enkeltudleder af drivhusgasser veksler sit eksisterende klimamål til en aftale med regeringen om klimadialog. De rigtig store CO2-reduktioner kommer dog ikke uden CO2-fangst - og det har lange udsigter, vurderer direktør.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian KotkasMorten Øyen

Aalborg Portland og regeringen kunne onsdag præsentere en ny aftale, der skal få cementfabrikken til at overholde sit allerede vedtagne klimamål og regeringen til at hjælpe til mod endnu højere klimaambitioner.

Det er den første af en række virksomhedsaftaler, som regeringen påtænker at indgå med landets største enkeltudledere. 

"Det er virkelig ambitiøst, og det er virkelig at lægge sig i selen," lød det fra klimaminister Dan Jørgensen (S) under præsentationen kort inden et møde i Grønt Erhvervsforum, hvor Aalborg Portlands direktør, Michael Lundgaard Thomsen, er med som formand for klimapartnerskabet for energitung industri. 

Med den nye aftale har Aalborg Portland "bundet" sig til sit klimamål fra sidste år, om at reducere udledningerne fra produktionen med 30 procent i 2030. Det svarer ifølge regeringen til cirka 660.000 tons CO2e - eller til at fjerne en kvart million biler fra de danske veje.

Problemet er simpelthen at komme fra universiteternes kuffertforsøg og op til noget, der virkelig kan gøre en forskel.

Michael Lundgaard Thomsen
Administrerende direktør, Aalborg Portland

Det kan umiddelbart lyde af meget, men 30 procent er dog langt fra de 70 procent, Klimaloven dikterer. Og skal nogle levere mindre, skal andre jo levere mere for at lovens mål overholdes.

CO2-fangst er uundgåeligt
Aalborg Portland er dog en aktør med en særlig vanskelig opgave, lyder det.

For selvom Aalborg-virksomheden dirigerer overskudsvarme fra produktionen ud i fjernvarmenettet til 25.000 husstande og er nået langt med at gøre produktionen af grå cement mere klimavenlig, så er der problemer med for alvor at gøre noget klimavenligt ved produktionen af hvid cement - som er mere æstetisk at se på og derfor vinder frem i byggeriet verden over. Aalborg Portland er verdens største producent af hvid cement.

”Vi har fået en aftale om, at man loyalt og konstruktivt vil indgå i en dialog på at finde nogle løsningsmuligheder for, hvordan vi kommer forbi de 30 procent. De 30 procent kommer til at ske, det er jeg slet ikke i tvivl om, men vi har et reelt problem med at komme ud over 30-40 procent,” siger Michael Lundgaard Thomsen.

For at det kan ske, skal der ny teknologi på banen. Og det kan have lange udsigter, vurderer direktøren for Danmarks suverænt største enkeltudleder af drivhusgasser. 

0:000:00