Året der gik: Hvad var årets grønne nyhed, overraskelse og nye navn?

DET SKETE: 2018 er ved at rinde ud. Altinget har bedt Bendt Bendtsen (K), Claus Ekman, Lars Aagaard og Ida Auken om at se tilbage på energi- og klimaåret.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget, Dansk Energi, Claus Bjørn Larsen
Morten Øyen

Hvad var højdepunkterne i energi- og klimaåret 2018? 

Altinget har bedt Dansk Energis Lars Aagaard, MEP Bendt Bendtsen (K), MF Ida Auken (R) og Det Økologiske Råds Claus Ekman give deres bud.

Hvad er årets bedste nyhed?

Lars Aagaard: Selvfølgeligt er det fedt, at der blev indgået en energiaftale med udbygning af vedvarende energi og elektrificering som omdrejningspunkt. Dernæst det enorme fald, der har været i omkostningerne for ny vedvarende energi baseret på sol og vind.

Bendt Bendtsen: At det snart er lykkedes at nå til enighed om de fleste direktiver på “Clean Energy Packet”. Det er et godt skridt mod Energiunionen og dermed EUs indre marked for energi. 

Ida Auken: Energiaftalen! Tænk, at vi har fået lokket det tidligere ’Grøn realisme’-parti, Venstre, til at indgå en ambitiøs energiaftale, der rækker mange år ud i fremtiden. 

Claus Ekman: At vedvarende energi nu definitivt er billigere end fossilt. Teknologiudviklingen er et af de få lyspunkter på klimadagsordenen, og billig sol og vind kombineret med energieffektivisering vil fortsat gøre en enorm forkskel for klimaet.

Hvad er årets værste nyhed?

Lars Aagaard: Det er svært ikke at være dybt bekymret over, at verdens udslip af drivhusgasser fortsat stiger, og hvor fortvivlende det er, at først USA og nu senest Brasilien har en politisk ledelse, der lukker øjne og ører for alvoren af de klimaforandringer, der kun forværres. Herhjemme må jeg sige, at både fjernelsen af tilskuddet til biomasse-el og Forsyningstilsynets udkast til Benchmarking af netselskaberne tegner et billede at et land, hvor investorerne ikke kan have stor tillid til de regulerende myndigheder. Det er alvorligt for den grønne omstilling.

Bendt Bendtsen: At vi er den sidste generation, som kan nå at standse klimaforandringerne. Vi er nødt til at få CO2 udledningerne under kontrol.

Ida Auken: Regeringens klimaplan. Hvorfor skal vi ikke hjælpe landbruget til at hjælpe klimaet? Hvorfor skal vi købe klimaaflad for over en milliard kroner i stedet for at gøre noget ved problemerne? 

Claus Ekman: At det tilsyneladende er for sent at stoppe afsmeltningen af indlandsisen. Det kan få helt uoverskuelige konsekvenser og understreger nødvendigheden af en helt anden form for drastisk indsats her og nu.

Hvad er årets store overraskelse?

Lars Aagaard: At regeringen så entydigt har koblet transport og klima sammen med ambitiøse mål for 2030 og 2035. Det bliver spændende de kommende år at sparke den grønne omstilling helt ind i carporten.

Bendt Bendtsen: At få et ambitiøst bygningsdirektiv EPBD vedtaget med 546 stemmer i Plenaren, som sætter retningslinierne for en dekarbonisering af bygningsmassen frem mod 2050. 40 procent af vores energi bruges i bygningerne, og 75 procent af EUs bygninger er energi-ineffektive.

Ida Auken: At Lars Løkke overtog Radikale Venstres mål om en million elbiler – og endda en udfasning af sorte biler.

Claus Ekman: Energiforliget med alle partier om bord. Alle partier samlet i et forlig, der har så stor indflydelse på klima- og miljø, havde jeg ikke lige gættet på. Godt gået!

Hvad er årets navn? 

(Artikel fortsætter under billederne)

Lars Aagaard: Vi har jo haft en rokade med Thomas Egebo til Energinet, Morten Bæk til departementet og Kristoffer Bøttschau til Energistyrelsen, som alle er dygtige og har fortjent deres nye job. Men ellers har jeg mest trang til at sige tak til Peter Birch for hans indsats i klimarådet, og på udebane synes jeg, man skal lette på hatten for Kristian Ruby’s indsats i Eurelectric, hvor han er lykkedes med at skabe en fælles stærk, grøn position for den samlede europæiske elsektor.

Bendt Bendtsen: Det er Henrik Poulsen, Ørsteds chef, som nu er gået helhjertet ind i den grønne omstilling af dansk energipolitik. Danmark kan ende med at vise sig at være en frontløber på omstillingen.

Ida Auken: Det er nemt – Peter Birch Sørensen.

Claus Ekman: Den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg. Greta er mine børns generations klareste og vigtigste stemme. Det er dem vi giver kloden videre til, så vi bør alle lytte rigtig godt efter.

Hvad bliver næste års bedste nyhed? 

Lars Aagaard: At EU forhåbentligt hæver sine klimaambitioner, og at vi får en afklaring af de langsigtede afgiftsvilkår for transportsektoren. Dernæst håber jeg, at diskussionen om fjernvarmens fremtidige regulering lander, så tendensen til centralisering og detailstyring stopper, og vi får en regulering, som kan rumme den store heterogenitet, der findes mellem fjernvarmeområderne  - og så giver frihed under ansvar til sektoren.

Bendt Bendtsen: At der efterhånden i brede kredse af vore befolkninger er en forståelse af,  at vi er nødt til at arbejde hen imod et bæredygtigt samfund for at nå de klimamål, som blev sat i Paris.

Ida Auken: Jeg tror, at vi i 2019 kommer til at se et kursskifte på både klima- og transportområdet, hvor der sker en meget stor udvikling inden for grøn mobilitet og nye typer fødevarer. Derudover er der behov for at fortælle de gode klimahistorier og give folk håb. For helt ærligt, hvem havde troet, at sol og vind skulle blive billigere end kul? Det samme kan ske med elbiler, der bliver billigere end benzin- og diesel, og nye plantebaserede fødevarer, der overhaler hakket oksekød indenom.

Claus Ekman: At danskerne stemmer grønt, grønt, grønt til både folketingsvalget og EU-parlamentsvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Claus Ekman

Energiattaché, det danske generalkonsulat i Silicon Valley, Californien
cand.scient., ph.d. i eksperimentel fysik (København Uni.)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00