Adam Tooze: Derfor skal centralbankerne ind i kampen mod den globale opvarmning

ESSAY: Ti år efter verden reddede finanskapitalismen, er tiden kommet til, at finanskapitalismen redder verden. Læs her professor Adam Toozes essay om, hvordan det sikres, at penge ikke bliver en forhindring for den grønne omstilling.

Af Adam Tooze
Professor i historie og leder af Det Europæiske Institut på Columbia University og forfatter til Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World.

I oktober 2012 fik det globale finansielle system den første smagsprøve på konsekvenserne af klimaforandringerne, da orkanen Sandy brølede igennem Lower Manhattan, så Wall Street blev ramt af strømnedbrud. Mens alt andet var gået i sort, havde tårnet, der huser Goldman Sachs’ hovedkontor, stadig strøm – alt sammen som et rammende, om end tilfældigt, symbol på en fremtid med klimabetinget ulighed.

Mens Goldman Sachs trodsede strømnedbruddet, smedede den amerikanske regeringsfilial på Wall Street, centralbankens afdeling i New York, planer om at rykke teltpælene op. Som reaktion på orkanen styrkede man kapaciteten til at agere på markedet længere inde på land i afdelingen i Chicago.

Login