Debat

Adfærdsfilosof: Kan klimatjekket adfærd hjælpe den grønne omstilling?

Vi har brug for, at vi hver især kigger indad og vurderer, om vi har en såkaldt klimatjekket adfærd, hvis vi vil igennem den grønne omstilling, skriver Laust Lauridsen. 

Denne omstilling kan kun lade sig gøre, hvis vi i fællesskab finder den indre klimaaktivist frem - det kræver selvindsigt, der sætter gang i handlingen, skriver Laust Lauridsen.
Denne omstilling kan kun lade sig gøre, hvis vi i fællesskab finder den indre klimaaktivist frem - det kræver selvindsigt, der sætter gang i handlingen, skriver Laust Lauridsen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Laust Lauridsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Rapporten fra FN’s klimapanel landede midt i sommervarmen med fire brutale overskrifter ifølge DR: ”Det er vores egen skyld”. ”Det går hurtigere”. ”Vejret bliver vildere”. ”Så galt kan gå”. Læsning, der hverken var overraskende eller behagelig, men heller ikke særlig hjernevenlig eller aktiverende.

Den grønne omstilling har efterhånden fyldt meget i vores bevidsthed, og diskussionen om, hvordan vi skal tilgå den grønne omstilling spænder bredt. Men med en følelse af handlingslammelse spænder vi oftest ben for os selv, når vi taler grøn omstilling.

Derfor kommer rapporten fra FN’s klimapanel også med en interessant problemstilling. For på trods af at eksperterne er blevet mere konkrete, så er det stadig for komplekst for os at forholde os til.

Hvor skal vi starte? Hvad er vigtigst? Hvad er min egen tilgang til det? Vi skal have noget der er nært, konkret og ligetil.

Det ideelle bliver dog kun til det reelle, hvis vi sammen med vores adfærd kan ændre vores tankegang.

Laust Lauridsen
Adfærdsfilosof, forfatter og læge

Omstilling kræver indstilling

De valg, som vi sammen med de tidligere generationer har truffet, er summet op til de konsekvenser, vi oplever i dag. Vildt vejr og kuldsejlet klode. Det kan vi ikke gøre om nu, men i stedet for at ærgre os over det, der er sket, kan vi vælge at ændre adfærd fra nu af.

Det ideelle bliver dog kun til det reelle, hvis vi sammen med vores adfærd kan ændre vores tankegang. Kloden har brug for, at vi skifter fra ego til eco og får en mere grøn indstilling. 

For den grønne omstilling kræver en grøn indstilling. Her er det vigtigt at pointere, at grøn omstilling ikke kun handler om at imødegå klimaforandringer - det gælder også om at sikre ren luft, god kemi, genbrug af materialer, biodiversitet og meget andet. Grønt er godt. 

Det gælder en grundlæggende og omfattende ændring af produktion og forbrug, der betyder nye forbrugsmønstre, der gør det lettere at reparere og genbruge produkter. Dermed kommer også nye grønne teknologier, bedre ressourceudnyttelse, regenerative forretningsmodeller, mere miljøvenlige produkter og nye måder at prissætte goder på.

Klimatjekket?

Denne omstilling kan kun lade sig gøre, hvis vi i fællesskab finder den indre klimaaktivist og grønne optimist frem og får gjort intentioner til aktioner. Det kræver selvindsigt, der sætter gang i handlingen. 

En idé kunne være et klimatjek. Et tjek, der sætter ord på, hvor man som borger, virksomhed eller gruppe står på handlingsstien.

Er man 1) et udråbstegn uden styr på indstilling eller omstilling, 2) en klimahænger med styr på indstilling, men ikke omstilling, hvor der snakkes mere end der handles, 3) en klimahandler med omstilling uden indstilling, hvor klimahandlingen bliver pligt eller 4) et klimafyrtårn med styr på indstilling og omstilling.

Ved sidstnævnte er klimatjekket ikke kun noget, du bliver, det er noget, du er.

Vejen mod et bæredygtigt samfund er lang. Men jeg tror på, at den kan gøres kortere ved at arbejde med den grønne indstilling som en del af den grønne omstilling.

Laust Lauridsen
Adfærdsfilosof, forfatter og læge

Selvforståelse kan skabe handling

Disse fire typer på adfærdsvejen gør måske ikke noget for den grønne omstilling på kort sigt. Men på lang sigt er det netop denne forståelse af sig selv og sin egen indstilling til den grønne omstilling, der måske kan sætte gang i handlingen.

Vejen mod et bæredygtigt samfund er lang. Men jeg tror på, at den kan gøres kortere ved at arbejde med den grønne indstilling som en del af den grønne omstilling.

Klimatjekket kunne være en måde at gøre det på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00