Adgang til forbrugernes data skal bane vejen for grøn vækst

ANBEFALINGER: Data om danskernes forbrug af el, vand og varme skal være mere tilgængeligt for flere, mener regeringens grønne vækstteam. Ministrene tror på, at befolkningen kan se fordelene.

En varmepumpe kan med fordel køre, når elprisen er lav. Det kan bedre udnyttelse af forbrugsdata være med til at sikre.
En varmepumpe kan med fordel køre, når elprisen er lav. Det kan bedre udnyttelse af forbrugsdata være med til at sikre.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Digitaliseringen er både den grønne sektors store udfordring og redning.

Nogenlunde det indtryk efterlader de 10 anbefalinger med i alt 19 underpunkter, som regeringens vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi afleverede torsdag.

Og det er på tide at komme op i gear, lyder det fra vækstteamets formand, Lars-Peter Søbye.

”Vores grønne virksomheders digitaliseringsgrad og -evne er på et lavere niveau end andre sammenlignelige virksomheder. Det samme gælder grønne startups, som vi i Danmark har færre af end de lande, vi normalt sammenligner os med. Derfor skal der handles nu,” siger Lars-Peter Søbye, der også er direktør i Cowi.

Forbrugerne vil hellere end gerne stille deres data til rådighed, hvis de får noget tilbage, hvor de kan se effekten af deres handlinger.

Lars-Peter Søbye
Formand, Væksteam for grøn energi- og miljøteknologi

Han og teamet har sat som målsætning, at de danske virksomheder i 2025 skal være mindst lige så digitale som grønne virksomheder rundtom i Europa.

Fokus på data
I det hele taget er digitalisering og udnyttelse af data omdrejningspunktet for de fleste af gruppens anbefalinger.

Det handler mere om hvor, hvornår og hvor meget, end det handler om hvem.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Miljø- og fødevareminister

Under flere punkter går det igen, at data om forbrug i forsyningssektoren skal sættes mere i spil. Bedre adgang til data kan nemlig betyde nye løsninger, som kan give borgerne mulighed for at se, hvilket fodaftryk de sætter på klimaet, og dermed gøre det nemmere at regulere deres adfærd, forklarer Lars-Peter Søbye.

Den vej er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) helt klar til at gå ned ad.

”Der ligger virkelig en stor mulighed for Danmark. Hvis vi får vores energisystemer til at tale bedre sammen, at kunne samle forbrugernes data op, er der virkelig mulighed for at skabe et nyt industrieventyr,” siger Lilleholt, der som en af tre ministre modtog vækstteamets anbefalinger i Erhvervsministeriet.

0:000:00