Afgift på biomasse har lange udsigter

AFGIFTER: Klimarådet nedtoner mulighederne for at få afgift på biomasse og foreslår i stedet, at afgiften på el til opvarmning sænkes hurtigst muligt. Ingen af delene er dog i regeringens overvejelser. Vi gør jo allerede el-regningen billigere ved at fjerne PSO-afgiften, siger minister.

Dong Energy er en af de energivirksomheder, som både investerer i vind og i biomasse. Her taler energiminister Lars Chr. Lilleholt med Henrik Poulsen, CEO i Dong.
Dong Energy er en af de energivirksomheder, som både investerer i vind og i biomasse. Her taler energiminister Lars Chr. Lilleholt med Henrik Poulsen, CEO i Dong.Foto: Søren Bidstrup / Scanpix
Morten Øyen

I teorien ville det være en god løsning, men i praksis er der mange benspænd.

Fakta
Biomasse til energiformål er alt fra restprodukter fra land- og skovbruget til træpiller, energiafgrøder og biologisk madaffald. I fremtidens energisystem vil biomasse spille en vigtig rolle som backupforsyningskilde, når produktionen fra vindmøller og solceller er lav, og som input i produktionen af biobrændstoffer, der erstatter fossile brændsler til transport- og procesformål.
Forbruget af biomasse til el- og fjernvarmeproduktion er stigende. Særligt forbruget af halm, skovflis og træpiller har været i vækst. En del biomasse anvendt til energiformål er baseret på restprodukter fra skov- og landbrugsproduktion, men over 34 procent af skovflisen og op imod 95 procent af træpillerne er importerede. 

Kilde: Klimarådet

Nogenlunde sådan kan Klimarådets og klimaministerens syn på en afgift på biomasse sammenfattes.

Fakta
Afgift på biomasse ifølge SE Energi & Klima – hvordan? 

Kollektiv varmeforsyning

  • Man bør sidestille biomasse afgiftsmæssigt med øvrige brændsler. Biomassens særstilling skal ophæves, så det bliver afgiftsbelagt – som man også gør med affald, gas, olie og el.
  • Det kræver ingen nye systemer at indføre denne afgift. Værkerne skal allerede i dag indberette sit brændselsforbrug.
  • Afgiften kan, hvis det ønskes, medføre en rimelig indfasning af eksisterende anlæg, for at sikre forbrugerne imod pludselige prisstigninger. Vigtigt at man sikrer sig imod spekulation i dette. Det kan gøres ved at udmeldingen og skatten er pr. samme dato.
Individuel opvarmning
  • Man bør her bestræbe at indføre en afgift der er let at administrere og medfører unødvendige byrder for forbrugerne.
  • Afgiften bør ligge på skorstenen. Der er to muligheder: 1) sæt en måler på skorstenen. Sikrer adfærdsregulering, men er formentlig det dyreste alternativ. 2) Der betales en flat-rate i forbindelse med det årlige lovpligtige skorstensfejerbesøg. Det er lovpligtigt at gennemføre dette ved en skorstensfejer. I dette scenarie vil der være en ekstra post på regningen.
  • Vi ser en mulighed for at åbne for en yderligere differentiering. En mulig variant i denne afgiftsstruktur kunne være, at man fastholder afgiftsfritagelsen for husstande udenfor den kollektive forsyning. På den måde bliver fjernvarme ikke unødvendigt dyrt sammenholdt med individuel opvarmning. Det kan i øvrigt bidrage til at løse udfordringen med partikelforureningen fra brændeovne, som ift. luftkvaliteten er et større problem end dieselbiler.

Kilde: SE Energi & Klima

Sidste år anbefalede rådet politikerne at få bremset den overdrevent hurtige omlægning til biomasse i varmeforsyningen, fordi den er drevet af, at der ikke er afgift på biomasse. Og sker på bekostning af udbredelsen af varmepumper, som kan gøre den grønne omstilling billigere.

Konkret anbefalede Klimarådet, at afgifts- og tilskudssystemet ophører med at favorisere biomasse, og at energiafgifterne omlægges, så de så vidt muligt ikke forvrider valget af energiformer.

Det at fjerne PSO-afgiften vil være en massiv afgiftlettelse for el, den største hidtil. Og det vil tilskynde til en elektrificering af vores samfund.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Nyt liv til idé
Ideen om en afgift på biomasse har fået nyt liv, efter SE Energi & Klima har anbefalet politikerne at tage afgiften med til forhandlingsbordet om 2025-forhandlingerne.

Og problemet er da heller ikke blevet mindre siden sidste år, men en biomasseafgift kommer næppe lige med det samme, lyder det i dag fra Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen.

”Klimarådet har ikke afskrevet ideen om en biomasseafgift. Vi siger bare, at der er nogle komplikationer, man er nødt til at udrede, inden man kaster sig ud i det,” siger han.

Skær i el-afgiften
I mellemtiden opfordrer Klimarådets formand til, at politikerne hurtigst muligt letter afgiften på el til opvarmning.

”Det vil hurtigt kunne få gang i omlægningen til varmepumper, hvor der stadig vil blive betalt en vis afgift, frem for en omlægning til biomasse, som er afgiftsfri,” siger Peter Birch Sørensen.

0:000:00