Aftale om elbiler trækker ud: "Der er gået Christiansborg-fnidder i den"

FORHANDLINGER: Regeringen ønskede en hurtig aftale om at fjerne afgift på elbiler, men det lader stadig vente på sig. Regeringen er ufin, mener oppositionen, som modsat anklages for at være gået i valgkamp. Tirsdag fortsætter forhandlingerne.

Foto: Jens Nørgaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Kalenderlyset tæller ned til jul, men det kunne næsten lige så godt tælle ned til dyrere elbiler.

Fakta
EU's krav om grøn transport
Det fremgår af EU’s direktiv 2009/28/EF, herefter benævnt VE-direktivet, at 10 procent af energiforbruget anvendt på vej og bane i 2020 skal udgøres af vedvarende energi.
I Energiaftalen af 22. marts 2012 fremgår det, at man i 2020 agter at forhøje iblandingskravet for biobrændstoffer fra de nuværende 5,75 procent til 10 procent, medmindre der kan identificeres mere hensigtsmæssige måder at opfylde direktivets krav på.

Energiaftalens pulje til grøn transport
I forbindelse med sommerens brede energiforlig blev der afsat en pulje på 100 millioner kroner årligt i perioden 2020-2024 med henblik på at understøtte grønne løsninger i transportsektoren.
Puljen skal udmøntes af forligsparterne i løbet af efteråret 2018 på baggrund af et oplæg fra regeringen med afsæt i at fremme grøn mobilitet og transport i bred forstand, herunder både kollektiv og individuel transport til lands og kollektiv transport til havs.

Kilde: Energistyrelse, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

1. januar stiger afgifterne på elbilerne nemlig, hvis politikerne ikke får en aftale i hus inden.

Og sådan en synes ikke at ligge lige for.

"Det er jo lidt nogle småbeløb, vi sidder og diskuterer, men alle sidder på hver sin kæphest. Der er gået Christiansborg-fnidder i den," siger Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen.

Når der nu er den her politiske enighed om at ville fremme elbiler, så få det da besluttet.

Lærke Flader
Branchechef, Elbils Alliancen

Valget rykker også tættere og tættere på, og det gør det heller ikke nemmere, vurderer LA-ordføreren.

"Jeg tror oppositionen nødig vil give regeringen en sejr på elbiler, så der er også lidt valgkamp i det, hvor ingen vil give sig, i stedet for bare at slå til."

Udspil afvist
Forhandlingerne om elbiler kørte sideløbende med forhandlingerne om finansloven, men endte med at blive parkeret.

Det har ellers været betegnet som en hovedprioritet for regeringen at lukke en hurtig aftale om at fjerne registreringsafgiften på elbiler frem til 2021, der koster op til 400.000 kroner.

Men selvom alle partierne ønsker billigere elbiler, er regeringens udspil blevet afvist af en samlet opposition.

0:000:00