Debat

Aktører: Der er store klimabesparelser at hente i medicin

DEBAT: Medicinindkøb for mere end 20 milliarder kroner rummer et kæmpestort potentiale for reduktion af CO2-udledning. Derfor bør der indføres en mærkningsordning for klimavenlig medicin, skriver Kåre Press-Kristensen, Ole Hilberg og Klaus Roslind.

For hver eneste patient, der skifter fra de mest skadelige inhalationssprays til pulverinhalatorer, kan man opnå klimabesparelser, der svarer til den årlige udledning fra elforbruget i et almindeligt parcelhus.
For hver eneste patient, der skifter fra de mest skadelige inhalationssprays til pulverinhalatorer, kan man opnå klimabesparelser, der svarer til den årlige udledning fra elforbruget i et almindeligt parcelhus.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kåre Press-Kristensen, Ole Hilberg og Klaus Roslind 
Hhv. seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling, overlæge og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab og praktiserende læge

En af vor tids største udfordringer er klimaforandringerne, som allerede ses i store dele af verden. Hvis vi skal lykkes med at nedbringe vores udledning af CO2 hen over de næste 10-20 år, så kræver det, at alle sektorer i samfundet bidrager. Det gælder også sundhedssektoren og medicinalbranchen.

I Danmark har vi en ambitiøs målsætning om at reducere udledningen af CO2 med 70 procent frem mod 2030. For nylig har regeringen præsenteret deres strategi for grønne offentlige indkøb. Her er målet klart: Den offentlige sektor skal være frontløber for den grønne omstilling. Men i strategien er medicinindkøb ikke nævnt én eneste gang. Det er til trods for, at medicinindkøb på landets sygehuse udgjorde 11,6 milliarder kroner i 2019, og samtidig udskriver praktiserende læger medicin for stort set samme beløb.

Udgifterne alene bør få politikere og beslutningstagere i sundhedsvæsenet til at standse op og spørge sig selv, om der mon er et klimapotentiale gemt i dette kæmpe offentlige indkøb, og hvordan gør vi det lettere for både læger og patienter at vælge klimavenlig medicin.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Stort potentiale i lavthængende frugter
Et nyt klimanotat udarbejdet af Rådet for Grøn Omstilling viser, at der kan være store klimagevinster i at vælge medicin i forhold til klimaaftryk.

Eksempelvis er der i Danmark en relativ stor patientgruppe, der benytter sig af inhalationsspray til behandling af KOL eller astma, men denne type medicin udleder store mængder af klimabelastende HFC-gasser.

For hver eneste patient, der skifter fra de mest skadelige inhalationssprays til pulverinhalatorer, kan man opnå klimabesparelser, der svarer til den årlige udledning fra elforbruget i et almindeligt parcelhus.

Kåre Press-Kristensen, Ole Hilberg og Klaus Roslind 

Beregninger i notatet viser, at man ved at flytte patienter til eksempelvis pulverinhalatorer kan opnå store besparelser. For hver eneste patient, der skifter fra de mest skadelige inhalationssprays til pulverinhalatorer, kan man opnå klimabesparelser, der svarer til den årlige udledning fra elforbruget i et almindeligt parcelhus.

Samtidig er vurderingen fra læger og eksperter, at rigtig mange patienter kan skifte til pulverinhalatorer, uden at vi går på kompromis med behandlingskvaliteten eller øger omkostningerne for samfundet.

Med andre ord: Her er der lavthængende klimagevinster, der bare venter på at blive høstet. Mon ikke medicinalvirksomhederne kan finde flere lignende klimagevinster, hvis de gennemgår deres porteføljer, og hvis de kan se et formål med det?

Mærkningsordning for klimavenlig medicin
Klimabesparelserne kan både være i form af genanvendelige produkter, klimavenlig produktion eller ved at mindske udledningen af klimabelastende gasser.

Mange læger vil gerne også skele til klimaet, når de udskriver medicin, men som det ser ud i dag, er der ikke et sted, hvor de kan få overblik over klimavenlig medicin. De kan derfor ikke oplyse patienterne om klimavenlige behandlinger eller inddrage dem i beslutningen om at benytte mere klimavenlig medicin.

Det kan vi løse ved at implementere en mærkningsordning på regionernes positivliste for lægemidler. Positivlisten er lægernes opslagsværk, når de skal udskrive medicin. Helt lavpraktisk kan der fremgå et klimaikon ud for de typer af medicin, hvor der er klimavenlige alternativer.

Det handler ikke om at give patienterne dårlig samvittighed. Det handler om at give patienterne mulighed for at træffe deres eget valg. Så de, der ønsker klimarigtig behandling – og uden problemer kan overgå til dette – har mulighed for at få det. Tilsvarende optræder der allerede i dag et ikon ved den billigste medicin.

Kun hvis alle sektorer og brancher løfter sammen, kan vi nå i mål med ambitionen om at nedsætte den samlede CO2-udledning tilstrækkeligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kåre Press-Kristensen

Sekretariatsleder, Green Global Future, sekretariatsleder, Rådet for Godt Indeklima
cand.polyt. (DTU 2002), ph.d. (DTU 2007), HD(A) (2006)

Ole Hilberg

Klinisk professor i lungemedicin, Vejle Sygehus og Institut for Regional Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet
dr.med. (Aarhus Uni. 1989)

0:000:00