Debat

Alternativet: Gør afvikling af oliejagt til en del af klimaloven

DEBAT: Vi kan have nok så mange vindmøller, men hvis vi ikke gør noget ved de 55 boreplatforme, der pumper olie og gas op af vores undergrund, så negligerer vi vores klimaansvar, mener Alternativet.

Et reelt grønt valg vil være at lave en afviklingsplan for oliejagten, skriver Rasmus Nordqvist (ALT).
Et reelt grønt valg vil være at lave en afviklingsplan for oliejagten, skriver Rasmus Nordqvist (ALT).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nordqvist (ALT)
Klimaordfører

Det kræver en hurtig global udfasning af fossile brændsler, hvis vi skal stoppe klimakrisen – og derfor er det for os i Alternativet helt oplagt, at den kommende klimalov afspejler netop det.

Vi har fået en ny regering, der ifølge forståelsespapiret heldigvis vil gå "forrest i kampen mod klimakrisen", "markant hæve ambitionerne" og "påtage sig det internationale lederskab for den grønne omstilling".

Når de ord skal følges op af handling, skal Danmark sige nej til jagten på nye fossile brændsler. Langt størstedelen af de kendte fossile reserver skal desuden blive i undergrunden, hvis vi skal efterleve Parisaftalen, og derfor bør det være en politisk no-brainer, at den nye klimalov kommer til at indeholde en afviklingsplan for oliejagten i Nordsøen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Dansk oliejagt frem til 2055
Lige om lidt skal Folketinget behandle ansøgninger fra fire olieselskaber, der vil lede efter ny olie og gas i Nordsøen til i hvert fald 2055. 

Det er længe efter, at hele verden skal være CO2-neutral, hvis vi skal gøre os noget håb om at stoppe den globale opvarmning ved 1,5 grader, og ti år efter Socialdemokratiets mål om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2045.

Olie- og gasjagten er ikke blot etisk uforsvarligt, men også i direkte strid med klimavidenskaben.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Klimaordfører

Tilladelser udstedt under den næste udbudsrunde vil give lov til oliejagt i dansk-kontrollerede farvande helt frem til i hvert fald 2055. Det kan jeg ikke få til at hænge sammen hverken logisk eller moralsk.

Vi kan have nok så mange vindmøller, men hvis vi ikke gør noget ved de 55 boreplatforme, der lige nu står og pumper olie og gas op af vores undergrund, så negligerer vi vores klimaansvar.

Hvis vi i stedet for at komme i gang med afviklingen giver den fossile industri lov til at smadre vores klode yderligere, er det et generationssvigt af dimensioner. 

En eller anden dag skal vi jo lukke ned for produktionen, og det bliver kun dyrere i erstatning til olieselskaberne, jo længere vi venter.

Læs også

Lav en afviklingsplan
Et reelt grønt valg vil være at lave en afviklingsplan for oliejagten i klimaloven, som indeholder:

1) At vi indfører et stop for nye udbudsrunder med det samme

2) At vi fjerner muligheden for at forlænge eksisterende licenser

3) At vi laver en afviklingsplan for al olie- og gasjagt, så den ender så hurtigt som overhovedet muligt.

Hvis vi sætter en stopper for oliejagten, vil nyheden gå verden rundt. Alle vil kigge mod det lille grønne foregangsland i nord, der som et af de første olieproducerende lande endelig melder sig ind i klimakampen med reel handling.

Olie- og gasjagten er ikke blot etisk uforsvarligt, men også i direkte strid med klimavidenskaben. 

Det er tilmed en dårlig økonomiske forretning. I den nye Økonomiske Redegørelse hører vi for eksempel, at indtægterne fra Nordsøen, med betydelig usikkerhed selvfølgelig, skønnes til omtrent 0,2 procent af BNP i 2019, mens de i 2020 skønnes til omtrent 0 procent af BNP. 

Risikerer at underminere gode initiativer
Hvis regeringen ikke afvikler produktionen, men i stedet udvider olie- og gasjagten i Nordsøen, risikerer vi at underminere mange andre gode ting, der ellers kan være med i en klimalov. 

Minimum 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030 er godt, men for nu at sige det, som det er: Klimavidenskabeligt og i forhold til vores ansvar er det absolut minimum.

70 procent er det laveste, som vi kan reducere med, hvis vi på nogen måde skal leve op til Parisaftalen.

Så lad os se at komme i gang med at få lukket den fossile produktion, så vi igen kan være dem, der inspirerer resten af verden i den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00