Samuelsen giver Greta Thunberg ret: Vi har været for dårlige til at handle på klimaområdet

KLIMA: Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har ret, når hun kritiserer politikere for at have sat for mange målsætninger og handlet for lidt på klimaområdet. Det mener Anders Samuelsen (LA), der fremhæver LA's klimapolitik som den mest ambitiøse.

Det er gået for langsomt, når det gælder handling i forhold til klimaforandringer.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen.

"Når Greta Thunberg skælder os politikere ud for at sætte målsætninger i stedet for at handle, så vil jeg faktisk give hende ret," sagde han, da Liberal Alliance fredag gæstede Altingets gård.

Liberal Alliance meldte sig først for alvor ind i debatten om den grønne dagsorden tilbage i slutningen af marts, da partiet præsenterede en ny klimaplan.

Planen indeholder flere forslag til redskaber, som efter partiets opfattelse kan anvendes i kampen mod de truende klimaforandringer. Fordi der skal handles, og partiformand Anders Samuelsen (LA) erkender, at det ikke er gået hurtigt nok:

"Det er et kæmpe problem i den måde, som vi har diskuteret klima på i de sidste 20-30 år, at vi har opstillet nogle målsætninger, og når vi så nærmer os de målsætninger og kan se, at vi ikke opnår dem, så skubber vi dem ti år mere og sætter lidt højere krav til os selv," lød det fra Anders Samuelsen.

Adfærdsregulering kræver skattelettelser
Og handlingen vil Liberal Alliance gerne levere.

Partiet foreslår blandt andet at sænke elafgiften til EU's minimumstakst, fjerne skatten på grønne firmabiler og lave en boligrenoveringspulje.

Men de redskaber koster ifølge Samuelsen skatte- og afgiftslettelser, som Liberal Alliance er klar på at gennemføre:

"Det bliver svært for de røde og grønne partier at være med så. De vil gerne have, at vi spiser lidt mindre kød og flyver lidt færre gange, men når det gælder positiv adfærdsregulering, så kræver det skatte- og afgiftslettelser. Og det er derfor, vi er langt mere ambitiøse," sagde Anders Samuelsen.

Røde partier vil ikke prioritere i den offentlige sektor
LA-formanden fremhævede i den forbindelse også, at de øvrige partier vil få svært ved at finansiere deres klimaløfter, hvis de hverken vil sænke skatterne eller skære i den offentlige sektor.

Partierne har svært ved "at vælge mellem grøn og rød", forklarede Samuelsen og brugte Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) som et eksempel:

"Mette Frederiksen blev den anden dag spurgt ind til, om hendes politik betød flere elbiler. Det kunne hun ikke svare på, fordi hun godt vidste, at hvis hun sagde ja til det, så skulle hun finde mindst fire-fem milliarder kroner fra den offentlige sektor," sagde Anders Samuelsen i Altingets gård og fortsatte:

"Den grønne omstilling koster, og hvis man skal finansiere den, skal man være villig til at prioritere i den offentlige sektor. Det vil de røde partier ikke, og derfor er vi det grønneste parti."

Liberal Alliances klimaudspil indeholder blandt andet også et forslag om at afsætte 0,2 procent af BNP til en klimaforskningsfond svarende til 3,7 milliarder kroner per år.

I alt vil udspillet koste 85 milliarder kroner frem mod 2030, vurderer partiet selv.

Se hele interviewet med Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, i videoen nedenfor. Få også overblik over øvrige arrangementer i Altingets gård her.

Forrige artikel Vestagers højre hånd får topjob i EU-Kommissionen Vestagers højre hånd får topjob i EU-Kommissionen Næste artikel S støtter S støtter "ambitiøs klimalov" – men har ikke afsat en krone ekstra til klimabistand
Podcast om klima: Derfor tøver regeringen pludselig

Podcast om klima: Derfor tøver regeringen pludselig

AJOUR: Regeringen foreslår en halv million elbiler i 2030, fordi man ikke vil risikere at lade almindelige familier betale regningen. Altingets klimaredaktør, Morten Øyen, forklarer i dagens udsendelse.