Ansvaret for energirenoveringer kan havne hos finanssektoren

POTENTIALE: Regeringens planer for at sikre energibesparelser i bygninger kan betyde, at banker og realkreditinstitutter skal hjælpe med oplysning. Boligøkonom fra Nykredit er åben for idéen.

Regeringen vil tilrettelægge oplysningskampagner om potentialet ved energibesparelser, til når folk alligevel træffer beslutninger - blandt andet i forbindelse med huskøb.
Regeringen vil tilrettelægge oplysningskampagner om potentialet ved energibesparelser, til når folk alligevel træffer beslutninger - blandt andet i forbindelse med huskøb.Foto: Martin Ballund/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Der er delte meninger om, hvorvidt energibesparelser i boligmassen kommer af sig selv.

I en debatudveksling her på Altinget har Henrik Lindved Bang fra Bygherreforeningen og energiordfører Mette Abildgaard (K) diskuteret netop dette.

Afsættet er, at regeringen lægger op til kun at give støtte til energibesparende tiltag i industrien – og altså ikke i boliger. Her vil de i stedet sætte deres lid til information og oplysning.

”Analyser peger på, at der på flere områder fortsat er potentiale for energibesparelser, der ikke indfries, og at dette i høj grad kan skyldes manglende information. Der lægges derfor også op til en informationsindsats, som målrettes forbrugerne på de mest relevante tidspunkter for eksempel i forbindelse med køb og/eller renovering af boligen,” skriver regeringen i sit energiudspil.

Hvis der er gode råd at give, kan det også være en opgave for os.

Mira Lie Nielsen
Boligøkonom, Nykredit

Ingen brændende platform
Den tilgang ærgrer Henrik Gudmundsson, chefkonsulent i tænketanken Concito.

”Vi er nødt til at gøre noget over hele linjen. Blot fordi man kan opnå mere i industrien, betyder det ikke, at man skal undlade at gøre noget ved boliger. Det er der simpelthen ikke tid til,” siger han.

Gudmundsson er medforfatter på en rapport fra januar om potentialet for energirenoveringer. Den konkluderede, at udviklingen går for langsomt. Faktisk er de opnåede besparelser blevet annulleret af, at vi bor på flere kvadratmeter, fortæller Henrik Gudmundsson.

En forklaring på den manglende udvikling kan også være, at boligejerne ikke har det store incitament til at energirenovere, forklarer Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

”Som boligejer har man det rigtig godt i disse år, og der er ikke nogen brændende platform,” siger hun.

0:000:00