Bæredygtigheden halter efter i byggebranchen

ÅRSDAG: Der er ikke den store efterspørgsel på bæredygtigt byggeri, selv om branchen er parat med løsninger, viser ny undersøgelse. Her skal staten blive bedre til at tænke i levetidsvurderinger, erkendte finansminister Kristian Jensen (V) under en debat i forbindelse med Dansk Byggeris årsmøde.

Finansminister Kristian Jensen i debat om bæredygtigt byggeri: "Levetidsvurderinger har ikke været naturlig tænkning i Finansministeriet tidligere. Det skal vi gøre noget ved."
Finansminister Kristian Jensen i debat om bæredygtigt byggeri: "Levetidsvurderinger har ikke været naturlig tænkning i Finansministeriet tidligere. Det skal vi gøre noget ved."Foto: Foto: Ricky John Molloy
Peter Pagh-Schlegel

Bæredygtighed er på alles læber, og tendensen med yngre familier, der lejer børnetøj, har delebiler og bestiller mad fra 2good2go, er ikke til at tage fejl af.

Men i byggebranchen bliver det fortsat ved snakken.

Kun fire procent af alle igangværende byggerier er bæredygtige, viser en ny undersøgelse blandt medlemmerne i brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Til organisationens årsmøde, der tirsdag eftermiddag blev afholdt i Tivolis kongrescenter, var bæredygtighed helt utraditionelt sat på dagsordenen som det store tema.

I Holland kan du ikke sælge et produkt uden at tænke bæredygtighed, så politikerne burde kigge i den retning.

Niels Heidtmann
Medejer, Komproment

”Vi tager det her emne op, også selvom vi ved, at vi er på forkant med markedet. Men det er vores opgave som brancheorganisation, fordi vi vurderer, at branchen kommer til at stå overfor disse udfordringer i fremtiden,” siger branchedirektør Thomas Uhd, der desuden er en smule overrasket over den lille mængde af bæredygtigt byggeri på nuværende tidspunkt. 

Men ifølge Thomas Uhd er problemet ikke manglende udbud, men i langt højere grad, at der blandt bygherrerne ikke er den store rift om bæredygtigt byggeri.

Jeg sidder jo som ejer af statens og kommunernes indkøbscentral. Derfor skal vi i Finansministeriet også påtage os det direkte ansvar for at sikre, at vores kollegaer i resten regeringen tænker totaløkonomisk og ser på helhedsomkostningen, fremfor blot anlægsomkostningen. 

Kristian Jensen (V)
Finansminister

For mens seks ud af ti medlemsvirksomheder svarer, at de satser på bæredygtigt byggeri, svarer halvdelen i undersøgelsen, at de slet ikke oplever henvendelser fra deres kunder om bæredygtige og miljøvenlige løsninger.

"Det er godt, at virksomhederne er parate til at levere bæredygtige løsninger, men ærgerligt, at kunderne tilsyneladende ikke har fået øjnene op for de mange fordele," siger han.

Bygherrerne skal med andre ord spærre øjnene op, mens selve byggebranchen allerede er lysvågen, lyder rationalet.

Lars Løkke: I gør Danmark stærkere
Den offentlige sektor er landets største bygherre, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde fået æren af at sparke årsmødet i gang med en åbningstale om bæredygtigt byggeri.

Her berørte statsministeren både den sociale- og miljømæssige bæredygtighed i byggerisektoren og greb ved samme lejlighed muligheden for at reklamere for henholdsvis ghettoudspillet og det kommende energiudspil.

Men byggebranchen fik også ros med på vejen.

"Den tid er forbi, hvor en virksomhed kan lægge ansvaret fra sig. Tiden er forbi, hvor man kan sætte sin virksomhed først. Når I uddanner lærlinge og tænker bæredygtighed, er I med til at gøre Danmark stærkere," lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge Thomas Uhd er det uomgængeligt, at branchen skal tage ansvar – både socialt og miljømæssigt – men omvendt kan branchen ikke løfte ansvaret alene.

"Det skal ske i samarbejde med myndigheder og bygherrer, og her skal staten spille en større rolle i forhold til at understøtte udviklingen og sikre en større efterspørgsel. Lige nu er bæredygtigheden i offentlige byggerier tæt på nul," siger Thomas Uhd.

Virksomhed: Udenlandske kunder vil have bæredygtighed
Den nordjyske virksomhed Komproment, der udvikler og producerer facade- og tagløsninger, er et eksempel på en af de danske virksomheder, der er på forkant med udviklingen.

Siden årsskiftet har virksomheden modtaget to priser, en international og en national, for sit arbejde med bæredygtige produkter – deriblandt facadesystemer, der nemt kan skilles ad eller integreres med solceller og ventilation.

Stifter og medejer af Komproment, Niels Heidtmann, er ikke overrasket over resultaterne fra Dansk Byggeris undersøgelse.

"Hvis man skal satse på bæredygtige løsninger, så skal man have det lange lys tændt og desuden kigge mod udlandet. Der er nogle ganske få større bygherrer, som brander sig på det, men i Nørre Snede er der ikke mange, der efterspørger det," fortæller Niels Heidtmann, der glæder sig over, at bæredygtighed er blevet eftermiddagens store tema til årsmødet.

For ifølge Niels Heidtmann er der brug for et større fokus.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi også gør det her, fordi vi har de internationale briller på. I Holland kan du ikke sælge et produkt uden at tænke bæredygtighed, så politikerne burde kigge i den retning," siger han.

Tilliden til det røde ø-mærke
Tilbage på scenen i Tivolis kongrescenter har finansminister Kristian Jensen (V) taget position i selskab med blandt andre direktøren for byggemarkedet Stark, Britta K. Stenholt. Og her spændte debatten helt fra statens rolle i store anlægsprojekter til individuel forbrugermentalitet.

"Den almindelige danske forbruger er måske opmærksom på at købe økologisk i supermarkedet, men forbrugeren spørger ikke efter det i vores forretning. Vi kan putte svanemærket fugemasse og miljømærket maling på hylderne og rådgive omkring det, men vi oplever ikke, at forbrugerne selv efterspørger det," forklarede Britta K. Stenholt.

Finansminister Kristian Jensen (V) kvitterede ved at åbne op for, at forbrugerne skal have bedre overblik.

"Mange privatforbrugere køber økologisk, fordi vi kender det røde ø-mærke og har tillid til det. Det tog lang tid, før folk fik opbygget tillid til ø-mærket, og jeg vil gerne være med til i fællesskab at skabe mere klarhed for forbrugeren på det her område," sagde Kristian Jensen.

Kristian Jensen: Vi skal tænke totaløkonomisk
Men ikke kun den enkelte forbruger skal stå til ansvar for den bæredygtige udvikling. Kritikken fra branchen, der særligt var rettet mod offentlige bygherrer, var ministeren også lydhør over for.

Levetidsvurderinger har ikke været en naturlig tænkning i Finansministeriet tidligere, men det skal der gøres noget ved, forklarede han.

"Jeg sidder jo som ejer af statens og kommunernes indkøbscentral. Derfor skal vi i Finansministeriet også påtage os det direkte ansvar for at sikre, at vores kollegaer i resten regeringen tænker totaløkonomisk og ser på helhedsomkostningen, fremfor blot anlægsomkostningen," sagde Kristian Jensen (V).

Den melding vækker begejstring hos Dansk Byggeri.

"Der har i Finansministeriet været alt for meget fokus på, at man køber ind til laveste anlægspris uden at forholde sig til driftsomkostningerne. Men det kan på længere sigt vise sig at være en dyr løsning, og derfor er det helt afgørende, at man tænker anderledes i det offentlige system," siger Thomas Uhd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00