Efter kritik: Barfoed afviser risiko for dobbeltrolle

ROLLER: Lars Barfoed afviser, at hans nye job som bestyrelsesformand for Energinet.dk er uforeneligt med direktørtitlen i Primetime. Lektor i forvaltningsret støtter den tidligere minister, mens Socialdemokratiet forholder sig skeptisk.

Den tidligere konservative partiformand, Lars Barfoed, er nu udnævnt som bestyrelsesformand i Energinet.dk.
Den tidligere konservative partiformand, Lars Barfoed, er nu udnævnt som bestyrelsesformand i Energinet.dk.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/PR-foto
Henrik Axel Lynge Buchter

Det er helt udelukket, at der vil opstå en interessekonflikt for Lars Barfoed på trods af, at han både er direktør for public affairs-bureauet Primetime og nu bestyrelsesformand i det statslige selskab Energinet.dk.

Så klar er meldingen fra den tidligere konservative minister, der er blevet genstand for opmærksomhed i tre skriftlige spørgsmål til ministeren, der har udnævnt ham, Lars Christian Lilleholt (V).

“Jeg kan godt se, at der tidligere har været energivirksomheder i Primetime, men det har vi ikke længere, og skulle der komme nye kunder fra energisektoren, vil jeg ikke have nogen berøring med dem overhovedet,” siger Lars Barfoed.

“De vil i så fald blive placeret i en anden afdeling, så der slet ikke er risiko for interessekonflikt,” forsikrer Barfoed.

Skulle der komme nye kunder fra energisektoren, vil jeg ikke have nogen berøring med dem overhovedet

Lars Barfoed

Tre spørgsmål fra Joel
Der gik ellers kun ni dage fra, at energi-, forsynings- og klimaministeren udnævnte den tidligere konservative minister som bestyrelsesformand, til han modtog tre spørgsmål fra S-ordfører Jens Joel om udnævnelsen.

Socialdemokraternes ordfører på området vil blandt andet vide, om det er foreneligt med rollen som formand for Energinet.dk, at man samtidig har “økonomiske interesser i en lobbyvirksomhed”.

Det vil han, fordi Primetime tidligere har haft SE, der tidligere er kendt som Sydenergi, som kunde. De fik udarbejdet en “overordnet corporate grundfortælling” af public affairs-virksomheden.

Derfor frygter Jens Joel, at der kan opstå en potentiel interessekonflikt, når Lars Barfoed samtidig er formand for den virksomhed, der ejer og udvikler det danske el- og gasnet.

“Jeg synes altid, man skal være påpasselig og undgå, at der kan opstå mistanke om interessekonflikter om en bestyrelsesformand i en statslig virksomhed,” siger Jens Joel.

“Det må ministeren også synes, og derfor mener jeg, at han skal forklare, hvorfor man har valgt Lars Barfoed som bestyrelsesformand i Energinet,” tilføjer han.

Langt til at være inhabil
Ud over at Barfoed forsikrer, at der slet ikke er risiko for, at det vil ske, så er der heller ikke noget i loven, der siger, at Lars Barfoed risikerer at blive erklæret inhabil.

Det siger lektor i forvaltningsret fra Aalborg Universitet Sten Bønsing.

“Det er ikke sådan, at Lars Barfoed generelt har ansvar for alt, hvad der sker i Primetime,” siger lektoren, der pointerer, at Barfoed skulle være en del af den absolutte ledelse, hvis han skulle hæfte generelt for virksomhedens aktivitet.

“Han skal sørge for, at han ikke tager de opgaver, hvor Primetime skal rådgive Energinet.dk, men derudover er der altså ikke tale om, at han skulle være inhabil,” siger Sten Bønsing.

“Det skal være meget konkret, før det gør Barfoed til inhabil,” pointerer han.

Lars Barfoed fortæller til Altinget, at det for det første er en fejl, at han står angivet som associeret partner på Primetimes hjemmeside. Det var en tidligere titel, han havde i Primetime. Derudover har han aldrig været partner på den måde, at han er medejer af virksomheden, og han hæfter derfor ikke for hele virksomhedens aktiviteter, siger han.

Gamle politiske kammerater
I sine spørgsmål til ministeren vil Jens Joel dog uanset have ministeren til at forklare, hvilke af den tidligere konservative ministers egenskaber, der gør ham relevant til posten som formand for Energinet.dk.

“Det er jo en vellønnet post, så det kan ikke være vanskeligt at finde kandidater til den. Jeg er sikker på, der har været mange muligheder. Derfor vil jeg gerne vide, hvad ministeren har tænkt, når han udpegede Lars Barfoed,” siger Jens Joel, der henviser til, at posten som bestyrelsesformand i Energinet.dk giver 400.000 kroner i vederlag om året.

Han peger samtidig på, at den tidligere bestyrelsesformand for Energinet.dk, Kim Andersen, er tidligere venstremand. Han har nu fået rollen som generalkonsul i Flensborg.

“Derfor spørger jeg bare ministeren om, hvad der bliver lagt vægt på, når man udvælger folkene til de her poster. Så befolkningen ikke ender med at mistænke, at der er tale om at udnævne gamle politiske kammerater. Det mener jeg faktisk, at befolkningen har krav på at få at vide,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00