Basisfremskrivning udsættes på ny

STATUS: Energistyrelsens basisfremskrivning med status på forbruget og produktionen af energi samt udledningen af CO2 kommer heller ikke i februar. Nu satser styrelsen på, at arbejdet bliver færdigt medio marts.

Foto: Kasper Palsnov / Scanpix
Morten Øyen

Energistyrelsens basisfremskrivning blev ikke færdig i 2016, og embedsmændene når heller ikke at blive færdig til 27. februar, som ellers var styrelsens egen nye deadline.

Det oplyser Energistyrelsen i en mail til Altinget:

”Energistyrelsen forventer at offentliggøre Basisfremskrivning 2017 medio marts, der indeholder en opdateret vurdering af, hvordan energiforbrug, energiproduktion og Danmarks udledning af drivhusgasser vil udvikle sig frem mod 2030, hvis der ikke introduceres nye politiske tiltag i energi- og klimapolitikken.”

Styrelsen kommer ikke nærmere ind på, hvorfor basisfremskrivningen udsættes, men den første udsættelse blev forklaret med, at PSO-aftalen fra november ændrer en række forhold.

Fakta
Basisfremskrivningen

I basisfremskrivningerne beregnes forbruget og produktionen af energi samt udledningen af drivhusgasser på baggrund af vedtagne politiske beslutninger.

Resultaterne af en basisfremskrivning er ikke en endelig facitliste, men beskriver mulige udfordringer for Danmarks energipolitik.

Kilde: Energistyrelsen

Regeringens mål under lup
En ny regering er også kommet til, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har allerede i et samråd i Folketinget varslet, at basisfremskrivningen vil give en status på regeringsgrundlagets formulering om, at ”Danmark i 2030 skal have mindst 50 procent af sit energibehov dækket af vedvarende energi”.

Ministeren løftede på samrådet sløret for, at det mål ifølge basisfremskrivningen ikke opnås af sig selv.

”Uden en ny politik kan vi meget vel ligge under 40 procent i 2030,” sagde Lars Chr. Lilleholt.

Den kommende basisfremskrivning bliver ifølge Energistyrelsens svar kaldt Basisfremskrivning 2017, og Basisfremskrivning 2016 hoppes således over, da den seneste er Basisfremskrivning 2015.

Basisfremskrivningen vil for fremtiden blive offentliggjort i starten af det nye kalenderår, i stedet for i slutningen af kalenderåret, som har været praksis indtil nu.

0:000:00