Debat

Behov for grøn omstilling uden sorte løsninger

DEBAT: I disse dage fremlægger IPCC deres femte klimarapport. Hvis målet om at sænke temperaturen to grader skal sikres, kræver det en radikal omstilling af vores energisystemer. Det mener Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder i Greenpeace.

To-graders målet kan indfries gennem energieffektivisering og vedvarende energi. Det skriver Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder, Greenpeace.
To-graders målet kan indfries gennem energieffektivisering og vedvarende energi. Det skriver Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder, Greenpeace.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tarjei Haaland
Klima- og energimedarbejder i Greenpeace

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

I denne uge færdiggøres i København det såkaldte Summary for Policy Makers for IPCC’s syntese-rapport, som er en sammenfatning af tre arbejdsgrupperapporter fra henholdsvis august 2013, marts og april 2014.

I den første af disse har man som noget nyt beskrevet et såkaldt CO2-budget, som illustrerer, hvor alvorligt klimaproblemet er, og hvor meget det haster med politisk handling. Man kan håbe, at dette CO2-budget også bliver omtalt i det 30 siders sammendrag, som offentliggøres sammen med selve Syntese-rapporten på søndag.

På klimatopmødet i København i 2009 forpligtede de allerfleste lande sig til målet om at holde stigningen i den globale gennemsnitstemperatur under to grader i forhold til præ-industrielt niveau.

Hvis to-gradersmålet skal opfyldes med en sandsynlighed på over 66 procent, så må der i perioden 2012- 2100 højst udledes 1010 milliarder tons CO2. Med den nuværende CO2-udledning fra fossile brændsler vil dette CO2-budget været opbrugt på 30 år.

Tarjei Haaland
Klima- og energimedarbejder, Greenpeace

Budgetoverskridelse på CO2-budgettet
For at give politikerne et beslutningsgrundlag for, hvad opfyldelsen af dette mål indebærer med hensyn til reduktion af CO2 fra afbrænding af fossile brændsler, har IPCC fremlagt et CO2-budget:

Hvis to-gradersmålet skal opfyldes med en sandsynlighed på over 66 procent, så må der i perioden 2012- 2100 højst udledes 1010 milliarder tons CO2. Med den nuværende CO2-udledning fra fossile brændsler vil dette CO2-budget været opbrugt på 30 år.

Med tal for de påviste globale reserver af kul, olie og naturgas fra ”BP Statistical Review of the World Energy June 2013” kan man beregne den samlede CO2-udledning ved afbrænding af disse reserver: 2835 milliarder tons CO2 – altså knap tre gange større end CO2-budgettet.

Vi kan med andre ord kun tillade os at afbrænde 1/3 af de allerede påviste fossile reserver. Og det betyder, at 2/3 af dem skal forblive i undergrunden.

Behov for fundamental energiomstilling
IPCC beskriver, at der er brug for en fundamental omstilling af vores energisystemer, så fossile brændsler udgør under 20 procent i 2050 og helt udfases hen mod 2100. Og at energieffektivisering med et stort potentiale og udbygning med vedvarende energi - som ifølge rapporten står foran et større gennembrud - kan få hovedrollen i denne transformation.

IPCC-rapporten omtaler også andre lav-CO2 teknologier som atomkraft og CCS, hvor CO2 trækkes ud af røgen fra fossile kraftværker og deponeres i undergrunden. Man siger, at disse teknologier kan anvendes, og omtaler de barrierer, der er for det. Men siger ikke, at disse teknologier nødvendigvis skal anvendes for at holde sig inden for CO2-budgettet.

Det må bero på dårligt kendskab til IPCC’s regler og arbejdsmetode, når det eksempelvis på forsiden af et tillæg i Politiken (10/10) skrives: ”Tænd for a-kraften – FN’s Klimapanel er ikke i tvivl: En grøn fremtid kræver sorte løsninger som kernekraft, skifergas og lagring af CO2”.

Greenpeaces globale energiscenario holder sig inden for CO2-budgettet og viser dermed, at to-graders målet kan opfyldes udelukkende gennem energieffektivisering og vedvarende energi - uden ny atomkraft og fossile kraftværker med CCS. Og den danske regering kan ikke roses nok for at have besluttet, at Danmark skal omstilles til 100 procent vedvarende energi i 2050 – og allerede i 2035 i el- og varmesektoren.

Fossile brændsler skal udfases
En grøn omstilling af vores energisystem uden ”sorte løsninger” som atomkraft og fossile kraftværker med CCS.

Med viljen til denne omstilling har regeringen taget den forbrugsmæssige konsekvens af FN’s Klimapanels CO2-budget, som betyder, at brugen af fossile brændsler helt udfases.

Nu mangler den danske regering også at tage den produktionsmæssige konsekvens heraf – at stoppe dansk efterforskning og produktion af ny olie/gas fra den danske del af Nordsøen og skifergas på land.

Hvis Danmark på linje med andre lande med forekomster af fossile brændsler i undergrunden insisterer på at ville udvinde dem, så overskrides CO2-budgettet mangefold med helt katastrofale klimaændringer til følge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tarjei Haaland

Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark, medstifter, OOA
BA i geologi og geografi

0:000:00