Bilbranchen, DI og minister omfavner vismænds klimakonklusioner

REAKTIONER: I både bil- og godsbranchen er der stor begejstring for de økonomiske vismænds nye rapport, som påpeger, at det er for dyrt at pålægge privatbilisme klimaafgift. I stedet burde afgifter helt omlægges. Også LA-minister bakker op.

Foto: /ritzau/Ditte Valente
Kim Rosenkilde

Mens grønne organisationer vånder sig, så bliver der taget anderledes positivt imod en ny rapport fra Det Miljøøkonomiske Råd blandt bilernes og godstransportens brancheorganisationer.

”Det er en god konklusion set med mine øjne. De fanger, at det er dyrt at reducere CO2 i transportsektoren. Og det svarer bestemt også til vores forventninger,” siger Michael Svane, der er branchedirektør for DI Transport.

I vismandsrapporten fra Det Miljøøkonomiske Råd konkluderes det, at det vil være for dyrt at reducere CO2-udledningen fra personbiler, når Danmark skal leve op til sin reduktionsforpligtigelse frem mod 2030.

{{toplink}}

Det skyldes, at personbiler ifølge vismændene allerede er overbeskattet i forhold til de negative bivirkninger for det omkringliggende samfund, som privatbilismen bringer med sig.

Faktisk burde bilafgifterne ifølge vismændene helt omlægges, så registreringsafgiften erstattes af en kørselsafgift, og brændstofsafgiften reduceres.

”Det er en oplagt mulighed for at efterkomme autobranchens ønske om at få en omlagt registreringsafgifterne fra den nuværende værdibaserede model til en grøn teknisk baseret afgift, der tager et større hensyn til bilernes miljøbelastning,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør for Autobranchen, i en pressemeddelelse.

Branche: Ny bilskat i nyt regeringsgrundlag
Hun mener derfor, at vismandsrapporten hurtigst muligt bliver indarbejdet i regeringens miljø- og skattepolitik og også skal med i et nyt regeringsgrundlag. I første omgang mener hun dog, at der er brug for ro omkring bilbeskatningen, som er blevet ændret ad flere omgange de seneste år.

Nye tiltag bør ifølge hende vente mindst et par år.

0:000:00