Biogas-branche vil have lov til at tjene penge

GRØN VÆKST: Det er umuligt at tiltrække investorer til de nye biogas-anlæg med de nuværende regler, lyder det fra biogasbranchen, som vil af med 'hvile i sig selv'-princippet.
I Grøn Vækst blev det aftalt, at op til 50 procent af husdyrgødningen i 2020 skal udnyttes til grøn energi. Det betyder, at der skal opføres mange nye biogas-anlæg.
I Grøn Vækst blev det aftalt, at op til 50 procent af husdyrgødningen i 2020 skal udnyttes til grøn energi. Det betyder, at der skal opføres mange nye biogas-anlæg.Foto: colourbox
Anders Jerking
Regeringen vil satse stort på biogas i de kommende år. Men satsningen kan fuse ud i ingenting, hvis reglerne ikke bliver justeret. Sådan lyder advarslen fra biogasbranchen.

I dag er biogas-leverandører underlagt det såkaldte 'hvile i sig selv'-princip. Det betyder, at biogasanlæg godt må have underskud, men hvis overskuddet er større end 6-8 procent, skal det tilbagebetales til varmeforbrugerne. Det princip bør skrottes, mener biogasbranchen.

Svært at finde investorer 
"Princippet gør det meget vanskeligt at tiltrække investorer til nye biogasanlæg. Investorerne ser selvfølgelig på mulighederne for at få et afkast, og når der er den slags bindinger, så finder investorerne andre projekter at investere i," siger Bruno Sander Nielsen, sekretariatschef i Brancheforeningen for Biogas.

Han understreger, at landmændene ikke selv kan finansiere etableringen af biogas-anlæggene, selv om regeringen og Dansk Folkeparti i Grøn Vækst afsatte 85 millioner kroner årligt til etablering af anlæg frem til 2012.

Ved at fritage biogasleverandører fra 'hvile i sig selv'-princippet sidestiller man dem med naturgasleverandører, siger Bruno Sander Nielsen, der understreger, at varmeforbrugerne stadig skal beskyttes.

Med de nuværende regler er det er simpelthen ikke attraktivt at investere i biogas.

Jesper Koch
Chefkonsulent, Dansk Energi

Gevinsten for lille 
I Dansk Energi ønsker chefkonsulent Jesper Koch også, at princippet droppes.

"Med de nuværende regler er det er simpelthen ikke attraktivt at investere i biogas. Der er for mange risici, og gevinsten er for lille, til at det kan betale sig. Der er ikke nogen af vores medlemmer, der vil bide på. Fjernede man derimod loftet, så er jeg ret sikker på, at vores medlemmer alvorligt ville interessere sig for biogasområdet," siger han.

I Grøn Vækst-aftalen besluttede regeringen og Dansk Folkeparti at lave en analyse af området for at se, om man skal opgive 'hvile i sig selv'-princippet og på den måde ligestille biogasleverandører med naturgasleverandører.

Den konservative miljø- og klimaordfører, Per Ørum Jørgensen, vil afvente analysen, før han tager stilling.

"Vi må først se, hvad det har af negative og positive konsekvenser. Men vi er selvfølgelig interesseret i at vi får etableret rigtig mange biogasanlæg i de kommende år, så det er nødvendigt, at vi får ryddet barriererne af vejen," siger han.

0:000:00