Bjørn Lomborg: Politikere lever af at få det til at se ud, som om de redder alle mennesker i verden

FOLKEMØDET: Det er absurd, at vi overvejer at blive CO2-neutrale i 2050 uden at undersøge omkostningerne, siger Bjørn Lomborg i liveinterview på Folkemødet.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Den kontroversielle politolog, klimadebattør Bjørn Lomborg har siden Kyoto-aftalen 1997 været en insisterende torn i øjet på landets klimaforkæmpere.

Hans modstand over for den grønne omstilling har i 20 år bundet i økonomiske cost-benefit-analyser, hvor man ifølge Lomborg bruger alt for mange ressourcer på at omstille til sol- og vindenergi set i forhold til udbyttet.

Argumentationen blev gentaget til dette års folkemøde, hvor Mandag Morgens europaredaktør, Claus Kragh, stod for at interviewe klimadebattens evindelige balladebarn på Folkescenen ved Grønbechs Hotel.

Han synes, at debatterne på årets Folkemøde har været præget alt for meget af, hvad han selv kalder for en "alarmisme-argumentation".

Folk taler om det, som om vi alle sammen drukner i 2050. Det er simpelthen ikke rigtigt, og den alarmisme gør os enten trætte og apatiske eller fører til en masse kortsigtet og dårlig politik

Bjørn Lomborg

"Folk taler om det, som om vi alle sammen drukner i 2050. Det er simpelthen ikke rigtigt, og den alarmisme gør os enten trætte og apatiske eller fører til en masse kortsigtet og dårlig politik," siger han.

Klimapolitik har også store omkostninger
Det seneste folketingsvalg er af mange iagttagere kaldt for landets første "klimavalg", hvor et stort antal partier har konkurreret om at være mest grønne. Og den formentligt kommende statsminister, Mette Frederiksen (S), har ikke forsømt lejligheden til at skamrose skoleskulkeren Greta Thunberg, når chancen har budt sig i forbindelse med et hvilket som helst vælgermøde.

Hvis retorikken de seneste mange uger fører til konkret klimapolitik, vil det ifølge Bjørn Lomborg få store omkostninger.

"Det er absurd, at regeringen overvejer at blive CO2-neutral i 2050 uden at undersøge, hvad det vil komme til at koste. New Zealands regering har undersøgt det og er nået frem til, at det i 2050 vil koste 16 procent af landets BNP. Det er ikke en triviel omkostning, og det er vi nødt til at sætte op i forhold til de omkostninger, skaderne i forbindelse med klimaforandringer vil påføre," siger han.

"Det er ikke en konspirationsteori"
Størstedelen af publikum lod ikke til at være lydhør over for Bjørn Lomborgs pointer, men han fik alligevel en rund applaus, da interviewer Claus Kragh anklagede ham for at være konspiratorisk i sine anklager om, at politikere lyver og vedtager dyr politik for kun at pudse egen glorie.

"Det er ikke en konspirationsteori. Politikere lever af, at få det til at se ud, som om de redder alle mennesker i verden," lød det fra Bjørn Lomborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Lomborg

Leder, Copenhagen Consensus Center
ph.d. (Københavns Uni. 1994), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1991)

Claus Kragh

Europaredaktør, Mandag Morgen
journalist (DJH. 1991), journalist in Europe, (CFJ, Paris. 1995)

0:000:00