Bøn til ny regering: Indgå hurtigt energiforlig

ENERGIFORLIG: Den nye regering bør straks få landet et hurtigt energiforlig, mener aktører i branchen. Først derefter skal den tage fat på landbrugets og transportens CO2-udslip.
Energiaktørerne skubber på for hurtige energiforhandlinger, når den nye regering er dannet.
Energiaktørerne skubber på for hurtige energiforhandlinger, når den nye regering er dannet.
Niels Th. Dahl

Det haster med at få et nyt energiforlig vedtaget i Folketinget.

Den røde regering, der netop i disse dage er under dannelse på hotel Crowne Plaza i Ørestaden ved København, bør derfor sætte netop energispørgsmålet øverst på huskesedlen for den nye regerings første 100 dage.

Det mener både brancheorganisationen Dansk Energi og klimatænketanken Concito.

"Vi skal simpelthen have en energiaftale, inden vi rammer nytår. Så går vi ind i EU-formandskabet, og mulighederne for et forlig svækkes. Der er behov for afklaring nu, og derfor bør det være en del af 100-dages-programmet," siger direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

Vi håber, de vil sætte målene op til en 40 pct.s reduktion i 2020 målt i forhold til 1990. Og det er afgørende, at det står i regeringsgrundlaget. Ellers bliver det ikke til noget.

Thomas Færgeman
Direktør, Concito

Rammer er afgørende
Energibranchen har særligt brug for at få vished om, hvordan rammerne for den videre udvikling af den vedvarende energi kommer til at blive. Såvel den tidligere VK-regering som partierne bag den nye regering er enige om, at målet er at udfase de fossile brændsler inden 2050 og erstatte dem med vedvarende energi. Men hvor hurtigt det skal ske, og med hvilke midler, står ikke klart, før en energiaftale er på plads.

"Vi bliver nødt til at få klarhed over rammerne for den næste fase af VE. F.eks. hvilke muligheder der bliver for at udfase kul til fordel for biomasse i de store byer, og hvordan der skal udvikles havvind, kystvind og et intelligent elsystem. Hvis ikke vi får det, så kan vi ikke nå VE-målene i nogen af de to planer (hhv. regeringens energistrategi og venstrefløjens KlimaDanmark 2050-plan, red.)," fortsætter Lars Aagaard.

Også tænketanken Concito presser på for en hurtig afklaring:

"At få gang i energiforligsforhandlingerne bør være nummer ét. Det skal på plads, så vi ved, hvad vi har at gøre med. Derudover er der behov for, at der lynhurtigt kommer en klimastrategi frem mod 2020, som både kan fortælle, om målsætningerne fra KlimaDanmark 2050 står ved magt, og som er konkret på virkemidlerne," siger direktør i Concito Thomas Færgeman, der også opfordrer til at skærpe målene for CO2-reduktioner i 2020 klart i regeringsgrundlaget:

"Vi håber, de vil sætte målene op til en 40 pct.s reduktion i 2020 målt i forhold til 1990. Og det er afgørende, at det står i regeringsgrundlaget. Ellers bliver det ikke til noget," siger han.

0:000:00