Frederikshavn-borgmester: Klimadebatten er for fjern og abstrakt

DEBAT: Klimatopmøder, CO2-udslip og vandstigninger er abstrakte billeder, som borgerne ikke forstår. Hvis vi vil have borgerne til at ændre adfærd, skal vi gøre klimaudfordringen konkret, mener borgmester Birgit S. Hansen (S).

Birgit S. Hansen (S)
Borgmester, Frederikshavn Kommune

Klimatopmøder, CO2 og smeltende indlandsis.

Klimadebatten er ofte alt for fjern og abstrakt for helt almindelige mennesker, og så er de ikke til at motivere til handling.

Vi skal sørge for, at kommunale og statslige tiltag giver mening for frederikshavneren, københavneren og sønderjyden – for klimaproblemerne er nærværende.

Vi mærkede selv konsekvenserne af klimaforandringerne i Frederikshavn Kommune, da Elling Å i 2014 gik over sine bredder og sendte enorme vandmængder mod parcelhuse og erhverv i nærheden.

Her fik vi mere oktobernedbør end nogensinde tidligere registreret i Danmark. Konsekvenserne var også mærkbare og nærværende i sommer, hvor vejrrekorderne stod i kø; varme-, sol- og tørkerekorder blev skrevet i historiebøgerne.

Og så fik vi et landsdækkende afbrændingsforbud. Klimaet påvirker os, og vi påvirker klimaet. 

Konkrete tiltag
Derfor skal vi have alle til at handle i en positiv retning. Men hvordan? Der er heldigvis sket et skifte de senere år, så vi ikke længere taler om, hvorvidt der overhovedet er et klimaproblem. 

Nu er vi i samme båd, så skal vi bare sætte kursen. Og det er trods alt lettere at navigere efter en lille prik i horisonten – affaldssortering eller vindmøller – end det er at navigere efter Grønland – klimatopmøder og politiske visioner – på flere tusinde kilometers afstand. 

Som mange andre (energi)kommuner informerer vi i Frederikshavn Kommune vores borgere om de nærliggende muligheder: For nylig inviterede kommunen borgere med oliefyr ind til et orienteringsmøde om at udskifte det sorte fyr med grønnere energi.

130 mødte op med stor entusiasme. 

Vi afholdt miljø- og klimafestival tidligere på året. Vi har indført affaldssortering, og det fungerer for borgerne. Vi har masser af små prikker i horisonten. Og borgerne vil gerne være med, når bare vi behandler dem ordentligt.

Borgerne kræver logik
Borgerne vil gerne affaldssortere, hvis vi ikke bare brænder det hele. Jeg kan mærke, at holdningen er, ”at vi skal nok passe på ressourcerne, men I skal ikke tage røven på os og brænde hele lortet.”

Indsatserne skal hænge logisk sammen, så har vi alle sammen større sympati for både indsatsen og sagen. I Frederikshavn Kommune er vi vant til at leve af havet, derfor er det også logisk for os, at vi skal lave energi af bølgerne.

Tidligere på året havde jeg æren af at navngive Tordenskiold, et anlæg til bølgeenergi med enormt potentiale. Og der er stor sympati for Tordenskiold, fordi det giver mening for os i en kommune med masser af kyst.

Så vi politikere skal gøre debatten, problematikken – og mest af alt – løsningerne konkrete. Det kræver noget af os, men vi skal sørge for, at alle fatter, hvad vi mener. Ellers kommer vi til at sejle rundt i båden for evigt.

Forrige artikel Frie Energiselskaber: Ingen røg uden ild hos SEAS NVE Frie Energiselskaber: Ingen røg uden ild hos SEAS NVE Næste artikel L&F: Sådan får vi mere bæredygtig produktion af biomasse L&F: Sådan får vi mere bæredygtig produktion af biomasse
 • Anmeld

  Jens Peter Hansen · tidligere medlem af Randers Byråd (V)

  Dilemmaet mellem det abstrakte problem og den konkrete løsning

  Indsatserne skal hænge logisk sammen og det er trods alt lettere at navigere efter en lille prik i horisonten end det er at navigere efter klimatopmøder og politiske visioner.

  Det lyder jo alt sammen meget rigtigt, men når løsningen bliver konkret, forvandles den lille prik i horisonten hos nogle til kæmpevindmøller, der påstås at vil påvirke helbred, reducere boligværdier og spolere udsigter.

  Den logiske sammenhæng er til stede hos de, der anlægger et globalt og tværgenerationelt perspektiv - andre oplever et generende element i deres nærområde, uden at dette giver nogen konkret fordel.

  Derfor oplever vi højlydte protester fra et fåtal især når det drejer sig om land- eller kystnære havvindmøller.

  Dette kombineret med politikere, der lytter til de få højtråbende frem for at beslutte det nødvendige, bremser den grønne omstilling og gør denne unødvendig dyr.

  Desværre er ypperste repræsentant for disse vage politikere vores energi- forbrug- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, der til trods for mantraet mest mulig grøn omstilling for pengene, er imod en stribe kystnære vindmølleprojekter og skubber ansvaret for kystnærevindmøller ud til kommunerne med en 15 km indsigelsesret.

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.