Borgmester: Mærkeligt, vi ikke høres inden oliejagt skydes i gang

ENERGI: Lokalpolitikerne anede intet om, at et hollandsk selskab er ved at få tilladelse til at bore efter olie på Lolland-Falster. Den kendsgerning undrer Lollands borgmester. SF tøver med støtte til boringerne, mens Alternativet ønsker lovændring.

Lolland er normalt kendt for roehøst. Nu skal det også undersøges, om det giver mening at bore efter olie og gas og producere geotermi på Lolland og Falster. 
Lolland er normalt kendt for roehøst. Nu skal det også undersøges, om det giver mening at bore efter olie og gas og producere geotermi på Lolland og Falster. Foto: Søren Steffen / Scanpix
Morten Øyen

Findes det næste danske olieeventyr på Lolland og Falster?

Fakta
Sagen kort: 

Energistyrelsen modtog den 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources om en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter og den 1. september 2016 om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme omfattende det samme område på hovedparten af Lolland-Falster. 
16. maj 2017 sendes Energistyrelsens redegørelse af sagen og indstilling til godkendelse til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.
13. juni forelægger energiministeren sagen for udvalget, og sagen rammer medier og lokalpolitikerne. Det planlægges, at sagen også skal behandles på det næste udvalgsmøde onsdag den 21. juni.

Tilladelsen gives efter "åben dør-proceduren". Åben dør-proceduren giver olieselskaberne mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og naturgas i meget store dele af Danmark. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen. Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.

Kilde: Energistyrelsen og Altinget

Det var energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) ved at give tilladelse til at blive undersøgt, uden at lokalpolitikerne overhovedet havde hørt om planerne.

Flere medier fortalte tirsdag, at et hollandsk selskab, Nail Resources, samme dag kunne få tilladelse til at undersøge Lolland-Falsters undergrund i seks år for olie, gas og geotermisk energi.

Og det var en nyhed, der medførte ”måbende blikke” mellem lokalpolitikerne på Lolland, fortæller Lollands borgmester.

Det undrer mig som borgmester, at de to berørte kommuner slet ikke er orienteret eller inddraget, før vi kan læse i medierne, at det er tæt på at blive besluttet.

Holger Schou Rasmussen (A)
Borgmester

”Vi anede intet om det,” siger borgmester Holger Schou Rasmussen (A).

Undrer borgmester
Beslutningen kan ellers ende med at få stor betydning for hans kommune:

Der vil være arbejdspladser i projektet, og påvises det i efterforskningen, at der er så meget olie, gas og geotermisk energi, at der kan laves forretning ud af det, indstiller Energistyrelsen til, at Nail Resources får forlænget ”tilladelsen i op til 30 år for et begrænset område, der indeholder forekomster”.

”Det undrer mig som borgmester, at de to berørte kommuner slet ikke er orienteret eller inddraget, før vi kan læse i medierne, at det er tæt på at blive besluttet,” siger Holger Schou Rasmussen.

DF: Ikke en blankocheck
Også i Guldborgsund-kommune – der er den anden kommune i oliejægernes kikkert – har man intet hørt. Det fortæller viceborgmester Rene Christensen, der oveni er Dansk Folkepartis finansordfører i Folketinget.

0:000:00