Borgmester vil have Ørsted til at udskyde kulstop i Esbjerg

OMSTILLING: Ørsted vil lukke Esbjergværket med udgangen af 2022 og har trukket sig fra forhandlingerne om en ny varmeløsning. Det er urimelig kort tid til at finde et ny forsyning af varme til Esbjerg og Varde, advarer borgmester.

En stor del af fjernvarmen i Esbjerg og Varde kommuner produceres på Ørsteds kulfyrede Esbjergværket på havnen i Esbjerg.
En stor del af fjernvarmen i Esbjerg og Varde kommuner produceres på Ørsteds kulfyrede Esbjergværket på havnen i Esbjerg.Foto: Johnny Madsen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det kulfyrede Esbjergværk skal holdes i live lidt længere.

Fakta
Esbjergværket
  • Ejes af Ørsted A/S.
  • Blev sat i drift i 1992.
  • Består i dag af blok 3 på 378 MW
  • Maks fjernvarmeproduktion på 460 MJ/s
  • Årligt kulforbrug omkring 500.000 tons
  • Årlig varmeleverance: ca. 1,9 PJ svarende til ca. 45 pct. af varmebehovet i Esbjerg-Varde fjernvarmenet.
  • Forventes lukket med udgangen af 2022.

Kilde: Ørsted og Energistyrelsen

Det ønsker Esbjergs borgmester, efter Ørsted har trukket sig fra forhandlingerne om, hvad der skal ske med varmeforsyningen efter 2022, hvor Esbjergværket efter planen skal lukkes ned.

2022 er nemlig alt for tæt på, til at man kan have en ny varmeforsyning til Esbjerg og Varde på plads, lyder det.

”Det er urealistisk at nå inden udgangen af 2022. Hvis Ørsted lukker og slukker på knappen, så er der ikke et alternativ, der kan varme Esbjerg og Varde op på en kold vinterdag,” siger Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Hvis Energistyrelsen skulle finde på at træffe en afgørelse, som er meget anderledes end det, som ligger i afgørelsen for Fynsværket, så er vi nødt til at bringe det op på et andet niveau. Vi kan jo ikke lade borgerne i Esbjerg og Varde i stikken, så de står uden varme 1. januar 2023.

Jesper Frost Rasmussen (V)
Borgmester i Esbjerg

Han fortæller, at der i dag er et setup, hvor hvor cirka halvdelen af årsforbruget bliver leveret af Ørsted og cirka halvdelen leveret fra Energinets affaldsforbrænding. Ørsted er dog bag den primære varmeleverance i vintermånederne.

Vil ud af kraftvarmekravet
Konflikten mellem Ørsted og det fælles kommunale Din Forsyning er for alvor blevet antændt efter Energistyrelsens melding kort før jul, om at styrelsen har tænkt sig at dispensere fra det såkaldte kraftvarmekrav.

Umiddelbart inden jul fik Din Forsyning en politisk tilkendegivelse, om at de får mulighed for at etablere en løsning uden kraftvarme i Esbjerg. Med disse ændrede rammevilkår er det ikke muligt for Ørsted at skabe en fornuftig forretning i Esbjerg.

Mail fra Ørsted

Det var et nederlag for Ørsted, som ønsker at bygge et stort kraftvarmeværk til biomasse som afløser for det nedslidte Esbjergværket. Den løsning har man lokalt været mere end forbeholden over for og har derfor ønsket dispensation fra kraftvarmekravet.

En dispensation kan nemlig give Esbjerg og Varde mulighed for at få en mere fleksibel og decentral forsyning med store varmepumper, vindmøllestrøm og overskudsvarme fra datacentrene.

”Hvis vi skal kunne det, så kræver det, at vi går en anden vej end at bygge et stort biomasseanlæg. Ørsted har været meget interesseret i, at vi skulle skrive under på sådan en aftale, men vi har spillet på flere heste. For vi mener ikke, det vil være den bedste løsning for borgerne i Esbjerg og Varde, når vi ser 30 år frem,” siger Jesper Frost Rasmussen og tilføjer:

0:000:00