Branche vil placere ansvar for elbiler

ELBILER: Dansk Elbil Alliance vil have ansvaret for elbiler placeret under et enkelt ressortområde. Ikke den rette vej at gå, mener transportminister Henrik Dam Kristensen.
Elbilen er stadig et særsyn i Danmark, og udrulningen af elbiler går ikke så hurtigt, som hverken branchen eller politikerne ønsker sig.
Elbilen er stadig et særsyn i Danmark, og udrulningen af elbiler går ikke så hurtigt, som hverken branchen eller politikerne ønsker sig.
Hjalte T. H. Kragesteen
Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) vil have gang i udrulningen af elbiler, men er ikke tilhænger af at lade én minister have det endelige ansvar. Men elbilområdet falder ned mellem flere stole, så ingen tager ansvaret for udrulningen, lyder det fra Dansk Elbil Alliance. 

"Elbiler handler både om transport, energi og beskatning. Og vi oplever, at der ikke er en minister, der tager ansvaret for at vogte over udbredelsen af elbiler. Der bliver sådan lidt ressortkrig, og det virker til, at elbiler falder ned mellem to stole," siger branchechef i Dansk Elbil Alliance, Lærke Flader.

Brancheforeningen ønsker derfor, at en enkelt minister påtager sig ansvaret for elbilerne, men det betyder ikke, at Skatteministeriet ikke skal stå for bilbeskatningen, eller at Transportministeriet stadig skal have ansvaret for parkeringsområdet. Det drejer sig om, at det endelige ansvar ikke er placeret noget konkret sted, og derfor oplever branchen, at tiltag strander.

Udrulning går trægt
Elbiludrulningen går da heller ikke fremad i det tempo, som branchen ønsker, hvor de nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at der kun blev indregistreret 465 elbiler i 2011. Altså kun knap 25 procent af de 2000 elbiler, som branchen selv forventede for 2011.

Politisk er elbiler en del af fremtiden. Det fremgår af regeringsgrundlaget. Her varsler regeringen en strategi for "fremme af energieffektive køretøjer som hybrid plug-in, el-biler mm. som omfatter infrastruktur mm."

Der ligger løsninger i alle ministerier, men det er selvfølgelig klart, at der er fare for, at man oplever, man falder ned mellem stolene. Derfor er det en opgave for os som ministre at koordinere tingene bedre og gøre det lettere for interesseorganisationerne.

Henrik Dam Kristensen
Transportminister (S)

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) mener dog ikke, at løsningen for elbilbranchen er, at et enkelt ministerium får ansvaret for udrulningen. Det handler om at sikre en bedre koordinering, mener han.

"Der ligger løsninger i alle ministerier, men det er selvfølgelig klart, at der er fare for, at man oplever, man falder ned mellem stolene. Derfor er det en opgave for os som ministre at koordinere tingene bedre og gøre det lettere for interesseorganisationerne," siger han.

Dam: Vi har alle et ansvar
Ministeren frygter, at andre ministerier såsom Klimaministeriet og Skatteministeriet fralægger sig ansvaret for elbilerne, hvis eksempelvis Transportministeriet får det fulde ansvar.

"Lad os sige, at jeg påtager mig opgaven. Det vil selvfølgelig betyde, at andre fralægger sig ansvaret. Det er bedre som i dag, hvor vi alle har en del af ansvaret, men så må vi bare sørge for, at koordineringen bliver så god og uproblematisk som muligt," siger han.

Han peger også på, at man har lavet en del udvalg, der ser på området, som han gerne vil være med til at fremme endnu mere.

0:000:00