Bred opbakning til 'ånden' i energiunionen

MANDAT: Der er bred tilslutning fra Europaudvalget til regeringens foreløbige linje i forhandlingerne om EU's energiunion. SF og Enhedslisten mener, EU-Kommissionens udspil er uambitiøst, men de støtter 'ånden'.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen fik bred opbakning i Europaudvalget til regeringens mandat forud for forhandlingerne om EU's energiunion. Det kan hurtigt blive mere besværligt, når Kommissionen senere præsenterer de konkrete forslag.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen fik bred opbakning i Europaudvalget til regeringens mandat forud for forhandlingerne om EU's energiunion. Det kan hurtigt blive mere besværligt, når Kommissionen senere præsenterer de konkrete forslag.Foto: Ulrik Jantzen
Morten Øyen

Ingen partier ytrede sig imod forhandlingsoplægget, da Rasmus Helveg Petersen (R) fredag var i Europaudvalget forud for denne uges ministerrådsmøde om EU's energiunion. Det er det første møde mellem ministrene efter EU-Kommissionens udspil i sidste uge.

Fakta
Derfor energiunion
EU importerer 53 procent af sin energi og bruger årligt omkring 400 milliarder euro på det. 

Seks medlemslande er 100 procent afhængige af importeret gas fra Rusland. 

Energiunionen 
er bygget op om fem dimensioner:

- Energisikkerhed, solidaritet og tillid
- Et fuldt integreret europæisk energimarked
- Energieffektivitet skal bidrage til at moderere efterspørgslen
- Tage kul ud af økonomien
- Forskning, innovation og konkurrenceevne
 

Udspillet skitserer en række forslag inden for hvert område. Se dem 

Kilde: EU-Kommissionen

I første omgang har Kommissionen spillet ud med en strategi, der slår fast, at energiunionen skal fokusere på fem ting: Forsyningssikkerhed, gennemførelse af det indre marked, øget energieffektivisering, reduktion af CO2-udledningen og fremme af forskning og innovation.

Udspillet er ”malet med den brede pensel”, da det er meningen, at konkrete tiltag først præsenteres senere. Og det forhold bar mødet i Europaudvalget præg af, da der skulle gives et indledende mandat til regeringens prioriteter i forhandlingerne.

Europaordførerne havde ikke konkrete indvendinger, men havde i stedet nogle mere generelle bemærkninger og opfordringer til regeringen. Enhedslisten og SF var først og fremmest skuffede over ambitionsniveauet i udspillet fra EU-Kommissionen, som de mente skulle være højere.

Vores ambition er, at vi med øget konkurrence får reduceret omkostningerne til energi. Det er ikke meningen, at vi får flere udgifter i rygsækken.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister

”Det er vores grundlæggende holdning, at vi skal have 100 procent vedvarende energi og ikke bare et mål om et indre marked for energi,” sagde Enhedslistens Nikolaj Villumsen.

Han appellerede til, at regeringen overvejede at finde nye veje til at få omstillet til vedvarende energi – i stedet for at fastholde visionen om at ”lappe på EU's CO2-kvotesystem”. Enhedslisten er også imod at lagre CO2 i undergrunden og advarede imod, at atomkraft pludselig kunne ende på listen over vedvarende energikilder.

”Det vil være en dum vej at gå,” sagde Nikolaj Villumsen.

Støtter 'ånden'
SF's Lisbeth Bech Poulsen kaldte Kommissionens udspil ”skuffende” og ”utilstrækkeligt”. Hun så gerne, at regeringen gik sammen med Østrig i arbejdet for at fjerne statsstøtte til atomkraft. Dertil mente hun, at nogle dele af udspillet fra Kommissionen skal skærpes:

Vedvarende energi skal være omdrejningspunktet, energieffektivisering skal opprioriteres, og det europæiske energitilsyn ACER skal have et markant løft i økonomisk støtte.

0:000:00