Bredt flertal vil frede den grønne check

SKAT: Personer med lav indkomst skal fortsat have den kompenserende grønne check, mener et flertal i Folketinget. Venstre fastholder, at den bør afskaffes for at bruge pengene på andre ting.

Den grønne check skal bevares, fastslår et bredt flertal i Folketinget.

Venstre-regeringen vil ellers have den afskaffet med 2025-planen, som blev præsenteret tirsdag. I stedet skal pengene gå til det råderum, regeringen blandt andet ønsker at bruge til skattelettelser, afskaffelse af PSO-afgiften, en ny kraftplan og en velfærdspulje.

Men det er det forkerte sted at tage penge fra, lyder det sammenstemmende fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

”Den grønne check er vores barn, som vi fik i 2009 for at kompensere folk med almindelige indkomster for stigende energiafgifter. Den vil vi holde fast i,” siger Dansk Folkepartis energiordfører Mikkel Dencker.

Skaber ulighed
”Vi ønsker på ingen måde at pille ved den grønne check,” siger SF-formand Pia Olsen Dyhr, som suppleres i kritikken af regeringens forslag af Socialdemokraterne:

”For os er det endnu et eksempel på, at regeringens 2025-plan ikke er socialt balanceret. Den grønne check er en håndsrækning til dem med mindst, og det er altså socialt skævt, hvis den skal tages væk for, at der kan gives skattelettelser til de velstillede,” siger klima- og energiordfører Jens Joel.

Det var Skattekommissionen, som i 2009 først foreslog en grøn check for at imødekomme forslaget om øgede grønne afgifter til at betale for andre skattelettelser.

Den grønne check blev senere i 2009 politisk introduceret i forbindelse med Forårspakke 2.0 og skulle med et skattefradrag kompensere personer i lav- og mellemindkomstgrupper for afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og mindre sunde fødevarer.

Stadig aktuel
Siden har Konservative foreslået den sløjfet og brugt til at finansiere andre ting. Først som finansiering, så danskerne kunne slippe for den udskældte brændeafgift. Og i foråret til at hjælpe med at finansiere en omlægning af PSO-afgiften, så den ikke længere skal være på elregningen, men i stedet flyttes til finansloven.

Et af argumenterne har været, at den grønne check ikke er så vigtig mere, fordi mange af de afgifter, den skulle kompensere, er blevet sænket eller fjernet.

Det argument køber Enhedslisten ikke.

”For de mennesker med mindst, så er 1000 kroner om året et stort beløb. Og energiomkostningerne for de fattigste er altså væsentlige. Det her er en måde at kompensere for det, og derfor vil vi bevare den grønne check,” siger energiordfører Søren Egge Rasmussen (EL).

V lytter, men..
Kritikken preller dog af på Venstre, der hellere vil prioritere pengene fra den grønne check til andre ting:

”Vi lytter selvfølgeligt til, hvad de andre partier siger, men foreløbigt har jeg kun hørt, hvad de ikke vil være med til – selvom det er med til at finansiere en masse tiltag, som jeg kan forstå, de gerne vil være med til,” siger Venstres finansordfører Jacob Jensen.

Han appellerer til, at de kritiske partier kommer med nogle konstruktive tanker om, hvordan tingene så skal indrettes. Og køber ikke argumentet om, at afskaffelsen af den grønne check er et eksempel på, at 2025-planen er social skæv.

”Hele formålet med vores plan er at sikre, der er et økonomisk råderum, som vi kan investere i vores velfærdssamfund. Det kommer de her grupper til gode, at vi finder penge til at styrke kernevelfærden,” siger Jacob Jensen.

Forrige artikel Nyt debatpanel på Altinget: energi og klima Nyt debatpanel på Altinget: energi og klima Næste artikel Forlig kan sikre kystnære havvindmøller Forlig kan sikre kystnære havvindmøller
Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

INTERVIEW: Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har talt for at få mere politisk kontrol med fordelingen af forskningsmidlerne. Den skal skubbes i en grøn retning, mener hun og regeringen. Nu siger hun, at hun også vil følge mere med i, om pengene så kommer ud og gøre gavn for den grønne omstilling. Hvis ikke, skal der sadles om fra politisk side.