Debat

Bygger vi vindmøller for eksport?

REPLIK: Dansk energipolitik har haft for ensidigt fokus på at fremme grøn elproduktion, og for lidt fokus på, hvordan vi effektivt kan anvende den grønne strøm indenlands. Det er uforståeligt, at Vindmølleindustrien kritiserer den debat, skriver Dansk Fjernvarme og Grøn Energi.

Eksport af vind er reelt en håndsrækning til vindmøllesektoren om at komme ind i kampen og medvirke til at sætte forbrug af grøn strøm i Danmark på dagsordenen, skriver Dansk Fjernvarme og Grøn Energi.
Eksport af vind er reelt en håndsrækning til vindmøllesektoren om at komme ind i kampen og medvirke til at sætte forbrug af grøn strøm i Danmark på dagsordenen, skriver Dansk Fjernvarme og Grøn Energi.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Mortensen og Jesper Koch,
Hhv. direktør i Dansk Fjernvarme og analysechef, Grøn Energi

Fakta
Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Det synes uforståeligt, når Vindmølleindustrien i et indlæg af adm. dir. Jan Hylleberg og energiøkonomisk konsulent Martin Risum Bøndergaard bliver sure over, at Dansk Fjernvarme og Grøn Energi drister sig til at lave nogle simple analyser og pege på, om det egentligt er så fornuftigt endda at eksportere mere og mere strøm til lave priser i stedet for i højere grad at bruge strømmen effektivt i Danmark til varmepumper i fjernvarmen.

Om det er årtiers forkælelse af vindmøllesektoren, eller det bare er småfornærmethed over, at andre end dem selv sætter debat om fornuften ved en løbsk udbygning af vindmøller, vides ikke.

En håndsrækning
Sagens kerne er jo, at den danske energipolitik har haft et for ensidigt fokus på at fremme den grønne elproduktion, og et for lille fokus på hvordan vi effektivt kan anvende den grønne strøm indlands. Denne udfordring bliver endda endnu mere udtalt, når vindmølleudbygningen i vore nabolande og især Nordtyskland også spurter afsted. Ifølge tal fra Energinet.dk øges vindmøllernes produktion fra 2014 til 2020 med 212 procent - fra 57 TWh til 121 TWh (ca. 3,5 gange det danske elforbrug).

Om det er årtiers forkælelse af vindmøllesektoren, eller det bare er småfornærmethed over, at andre end dem selv sætter debat om fornuften ved en løbsk udbygning af vindmøller, vides ikke.

Kim Mortensen og Jesper Koch
Hhv. direktør i Dansk Fjernvarme og analysechef Grøn Energi

Så faktisk er debatten om eksport af vind reelt en håndsrækning til vindmøllesektoren om at komme ind i kampen og medvirke til at sætte forbrug af grøn strøm i Danmark på dagsordenen.

Derfor er det trods alt også glædeligt, at de to skribenter deler fjernvarmesektorens synspunkt om, at der er sund fornuft i at vende blikket mod en effektiv indlands anvendelse af vindmøllestrømmen. Den opfordring tager vi gerne imod og stiller meget gerne op til et samarbejde, da den samfundsmæssige gevinst vil være enorm.

Skal komme Danmark til gavn
Vindmølleindustrien peger i debatindlægget på punkter, hvor Grøn Energi skulle have fremført misvisende tal. Man kan altid diskutere forudsætninger, og hvor mange detaljer, der skal med i regnestykkerne. Og om gevinsten er 2 mia. kr. eller mere eller mindre. Det ændrer dog fortsat ikke ved konklusionen, at vi slet, slet ikke får den mergevinst, der er ved at anvende strømmen til opvarmning i forhold til at eksportere til lavpris.

For at svare på overskriften: I Dansk Fjernvarme og Grøn Energi er vi overbeviste om, at energipolitikerne ønsker, at den grønne omstilling primært skal komme Danmark til gavn, snarere end at være nabohjælp til lande, der sagtens kan selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00