Byrådskandidater vil have kommunen til at prioritere grøn strøm

KV17: Kommunerne skal købe el fra vindmøller, og kommunens biler skal køre på el, hvis det står til over 60 procent af kandidaterne til landets byråd. Størst modstand er der fra de blå byrådskandidater.

Foto: /ritzau/Carsten Andreasen
Morten Øyen

Strøm fra vindmøller og kommunale elbiler.

Fakta

KV17

Undersøgelsen bygger på svar fra 5.456 kandidater. Data er vægtede efter parti.

Efter vægtningen svarer fordelingen af kandidater på partier præcist til fordelingen af alle opstillede kandidater på partier.

Der er i alt opstillet 9.556 kandidater til KV17. 

Det skal prioriteres i kommunekassen, hvis det står til et flertal af kandiaterne til kommunalvalget i næste uge.

Det viser en analyse, som Altinget har foretaget af 5.456 kandidaters svar på spørgsmål i Altingets kommunalvalg-test kend din kandidat.

Her svarer 60 procent af byrådskandidaterne, at de enten er delvist eller helt enig i, at kommunen skal prioritere at købe strøm fra vindmøller. 68 procent svarer, at kommunens biler skal køre på el.

I det lys er det jo ikke prangende med 60 procent. Det er da ærgerligt, når nu en så stor del af danskerne faktisk ønsker, at vi skal gå foran. Skal vi det, kræver det, at kommunerne er med til at trække udviklingen.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

”Det afspejler, at klima er et vigtigt parameter ved valget. Og det bør det også være, for kommuner og byer har både et enormt ansvar og gode grønne muskler til at gøre en forskel for klimaet,” siger direktør i den grønne tænketank Concito, Christian Ibsen.

Blå kandidater mere skeptiske
Dykker man ned i tallene, viser det sig, at kandidaterne fra partierne i blå blok er noget mere skeptiske end kollegaerne i rød blok.

Mens mere end 86 procent af rød bloks kandidater mener, at kommunerne delvist eller helt skal prioritere grøn strøm, så er det kun hver tredje kandidat fra de blå partier.

(Artiklen fortsætter grafen)

I blå blok er de konservative kandidater mest positive, efterfulgt af kandidater fra Dansk Folkeparti. Venstre har flere, som er skeptiske end positive, hos Nye Borgerlige er modstanden større, mens 79 procent af Liberal Alliances kandidater er helt eller delvist uenige i, at kommunen skal prioritere grøn strøm.

0:000:00