Cepos: Concitos skatteforslag går i rigtig retning

AFGIFTER: Der er delvis ros fra Cepos til Concitos forslag til, hvordan skatter og afgifter kan bruges bedre i klimapolitikken. Dansk Energi mener ikke, der kun skal ses på elafgiften til varme, og kritiserer tænketankens afgift på biomasse.
Grundlæggende er der ros til Concitos rapport om afgifter som instrument i klimapolitikken fra Cepos. Men den grønne tænketank tager stadig for let på omkostningerne med den grønne omstilling, mener Cepos.
Grundlæggende er der ros til Concitos rapport om afgifter som instrument i klimapolitikken fra Cepos. Men den grønne tænketank tager stadig for let på omkostningerne med den grønne omstilling, mener Cepos.Foto: Colourbox
Morten Øyen
Når Concitos grønne skatte- og afgiftsprojekt skal præsenteres på onsdag vil tænketanken modtage ris, men mest ros fra både den borgelige tænketank Cepos og brancheorganisationen Dansk Energi.

Begge aktører skal til præsentationen opponere på udspillet. Og overordnet kan de lide, mange af de ting Concito foreslår.

"Grundlæggende er det et rigtigt fornuftigt forslag, der klart peger mod den vej, vi skal gå," siger analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen.

Han er enig i Concitos analyse, som viser, at den mest effektive klima- og energipolitik vil blive opnået, hvis der kommer en ensartet pris på CO2-udledningen. Det er dog et nærmest utopisk mål, og derfor foreslår Concito små tilnærmelser til idealet i den konkrete politik.

Lettelse af elafgift
Et af foreslagene er at lette afgiften på elvarme. Og det ser Dansk Energi perspektiver i. Brancheorganisationen havde dog gerne set, at Concito havde taget et skridt videre: en generel lettelse på el for husholdninger. Det nuværende afgiftsniveau på el er nemlig fra en tid, hvor elvarme blev set som en dårlig energikilde.

Fakta
Concito har i godt to år arbejdet på et stort projekt om brug af skatter og afgifter i klimapolitikken. Skatteprojektet er gennemført med støtte fra VILLUM FONDEN. Projektets resultater præsenteres på en skattepolitisk konference den 19. marts 2014, hvor de sættes til debat med klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) og en række aktører som opponenter.

"Men det er skiftet. Det med en meget høj skat på el, giver ikke mening, når man samtidig gerne vil have, vi skal bruge mere af vores grønne vindmølle-strøm og til alt - langt mere end bare opvarmning," siger chefkonsulent fra Dansk Energi, Marie Louise Hede.

Tager for let på omkostninger
Cepos roser også, at omkostningerne ved den grønne omstilling ifølge Concito er højere end de var i Klimakommissionens rapporter. Ifølge Cepos kan omkostningen dog godt blive endnu større endnu. Blandt andet fordi den teknologiske udvikling indenfor vedvarende energi jo ikke får lysten til at finde teknologiske gevinster indenfor fossile brændsler til at stoppe. Derfor kan fossile brændsler sagtens vise sig at være relativt billigere i lang tid fremover, ifølge Cepos.

Concito tager stadig lidt for let på omkostningerne ved at gå foran i den grønne omstilling.

Otto Brøns-Petersen
Analysechef i Cepos

Og selvom Concito påpeger, at det er nødvendigt at være opmærksom på problemet med lækage - at den grønne omstilling kan få konkurrenceudsatte virksomheder til at flytte ud af landet, så giver de ikke en holdbar løsning på problemet.

"Concito tager stadig lidt for let på omkostningerne ved at gå foran i den grønne omstilling," siger Otto Brøns-Petersen.

Afgift på biomasse uden effekt
Dansk Energi er heller ikke tilhænger af Concitos forslag om at lægge en afgift på biomasse. Concito mener ikke, at det er blevet godtgjort, at biomasse er CO2-neutralt. Derfor foreslås, at biomasse påføres en afgift svarende til den mængde CO2, der udledes ved forbrænding. Hvis energiselskabet så efterfølgende kan dokumentere, at den udledte CO2 neutraliseres af skovbrug, så skal afgiften tilbagebetales.

0:000:00