Cepos frygter uskarpt klimaråd

KLIMARÅD: Tænketanken Cepos frygter, at regeringens klimaråd bliver nedsat, fordi politikerne ikke kan lide konklusionerne fra Det Miljøøkonomiske Råd. Det afviser ministeren, mens Concito mener, det nye råd vil supplere vismændene fint.
Cepos frygter, at det kommende klimaråd kan ende med at give politikerne mindre god rådgivning om fremtidens energipolitik, end Det Miljøøkonomiske Råd kan.
Cepos frygter, at det kommende klimaråd kan ende med at give politikerne mindre god rådgivning om fremtidens energipolitik, end Det Miljøøkonomiske Råd kan.Foto: Colourbox
Morten Øyen
Når man hører begrundelsen for regeringens kommende klimaråd, er det som om de efterspørger noget, man har i forvejen: nemlig Det Miljøøkonomiske Råd. Det mener den borgerlig-liberale tænketank Cepos, der frygter, at det kommende klimaråd vil give en "mindre skarp" rådgivning.

"Vi har haft de miljøøkonomiske vismænd siden 2007, og de har beskæftiget sig med klimapolitikken ganske udførligt. Så når politikerne vil have et uafhængigt klimaråd, er det lidt som om de efterspørger noget, man har i forvejen," siger analysechef i Cepos Otto Brøns-Petersen.

Noget af begrundelsen for det nye klimaråd er, at der er brug for en mere "sektorspecifik" tilgang i klimaanbefalingerne. Men det, frygter Cepos, dækker over, at politikerne mener, at vismændene tænker "for økonomisk". Vismændene har nemlig ofte langet ud efter den førte klimapolitik, og det ventes at ske igen i næste uge, når de kommer med deres næste diskussionsoplæg om omkostningerne ved vedvarende energi.

"Det kan godt bekymre, for så er det lidt som om, at der skulle være en særlig økonomisk logik på lige præcis klima- og energiområdet, som ikke gælder på andre områder. Og den tanke har i hvert fald den økomomiske faglighed imod sig. Så det kan godt ligne lidt, at politikerne efterspørger et nyt klimaråd, fordi man måske gerne vil have nogle lidt andre konklusioner end dem, vismændene kommer med," siger Otto Brøns-Petersen.

Ud med økonomer
Det afviser klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen. Han forudser, at det nye klimaråd kommer til at beskæftige sig med andre opgaver end dem, de miljøøkonomiske vismænd tager sig af.

Fakta
Det Miljøøkonomiske Råd

Formålet med Det Miljøøkonomiske Råd er at belyse samspillet mellem økonomi og klima/miljø samt effektiviteten i klima-miljøindsatsen.

Det Miljøøkonomiske Råd mødes en gang årligt for at diskutere formandskabets rapport. Mødet i Det Miljøøkonomiske Råd afholdes normalt i februar/marts.

Ud over de fire formænd sidder 16 medlemmer, der repræsenterer arbejdsmarkedets parter, erhvervsorganisationer, miljøorganisationer samt regeringen, i Det Miljøøkonomiske Råd. Endvidere sidder et antal "særligt kyndige i samspillet mellem økonomi og miljø". I alt består Det Miljøøkonomiske Råd af indtil 24 medlemmer.


Kilde: Det Økonomiske Råd

"Vi mener, klimadagsordenen er så vigtig og så central, og at den går på tværs af sektorer og er så specialiseret, at der er brug for et klimaråd. Det er ikke for at sige noget grimt om Det Miljøøkonomiske Råd. Det er bare ikke nødvendigvis den samme opgave," siger Rasmus Helveg Petersen.

Hos ngo'en Det Økologiske Råd mener man, det er vigtigt, at det kommende klimaråd bryder med økonomernes tilgang til klimaudfordringerne.

Hvis man gerne ville have, at det er noget, man skal gå endnu mere i dybden med, kunne man jo også have valgt at styrke Det Miljøøkonomiske Råd.

Otto Brøns-Petersen
Analysechef i Cepos

"Det er grundlæggende helt forkert, hvis det kun er økonomer, som skal komme med klimaanbefalinger. Vismændene gør et stort arbejde inden for økonomiske betragtninger, men der er i den grad også brug for anden ekspertise," siger formand for Det Økologiske Råd Bo Normander.

Fint supplement
I den grønne tænketank Concito er man også tilhænger af, at regeringen har taget initiativ til et nyt klimaråd. Concito er særlig tilfreds med, at der lægges op til, at det skal være uafhængigt af ministeriet – og i sin opbygning ligne vismændenes råd. Det tæller også op, at der skal være en formand med samfundsfaglig baggrund, mens de øvrige medlemmer skal være eksperter inden for energi, landbrug og transport.

Tænketankens direktør, Thomas Færgeman, ser det kommende klimaråd som et godt supplement til vismændene.

Dokumentation

Aftale om nedsættelsen af et klimaråd (mellem regeringen, Enhedslisten og Konservative):

Der nedsættes pr. 1. januar 2015 et nyt uafhængigt Klimaråd, der skal fremme gennemsigtighed og et fagligt sammenhængende beslutningsgrundlag for Danmarks klimapolitik.

Klimarådet skal bidrage med uafhængig rådgivning til regeringen om omstillingen til et lavemissionssamfund. Klimarådet skal mindst én gang årligt komme med anbefalinger til regeringen om klimaindsatsen, så denne kan indrettes omkostningseffektivt og under hensyn til vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse. Klimarådet får i den forbindelse følgende hovedopgaver:

1. Vurdere status for Danmarks opfyldelse af nationale klimamålsætninger og internationale klimaforpligtelser.

2. Analysere mulige omstillingsveje mod et lavemissionssamfund i 2050 samt mulige virkemidler for at opnå drivhusgasreduktioner.

3. Udarbejde anbefalinger om udformning af klimapolitikken, herunder valg af virkemidler og omstillingsveje.

4. Bidrage til den offentlige debat. Rådet skal i udarbejdelsen af sine analyser og arbejde høre og inddrage relevante parter, herunder bl.a. erhvervsinteresser, arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet. Det kan ske gennem konferencer, medier og lign., som kan øge gennemsigtigheden i klimapolitikken.

Klima-, energi- og bygningsministeren kan desuden anmode Klimarådet om at komme med anbefalinger vedrørende særlige højt prioriterede problemstillinger.

Klimarådet vil bestå af en formand og fem medlemmer, der udpeges for en fireårig periode. Klimarådet sammensættes af eksperter med bred ekspertise og et højt klimarelevant fagligt niveau inden for energi, transport, landbrug, miljø/natur og økonomi, herunder bred samfundsøkonomisk og erhvervsøkonomisk ekspertise.

Klima-, energi- og bygningsministeren udpeger en formand. De øvrige medlemmer udpeges af ministeren efter høring af relevante ministerier.

Kilde: Klima- og Energiministeriet.


0:000:00