Cepos: Venstres dæmpede klimamål er stadig skadeligt

KRITIK: Det er ikke tilstrækkeligt, at Venstre nu modererer sit mål om fossilfri energi i Danmark i 2050, mener tænketanken Cepos. Til gengæld er der ros til det store oppositionsparti fra Dansk Energi.

Venstre er ved at gøre op med Anders Fogh Rasmussens mål om, at Danmark skulle være helt fossilfrit i 2050.
Venstre er ved at gøre op med Anders Fogh Rasmussens mål om, at Danmark skulle være helt fossilfrit i 2050.Foto: Hasse Ferrold
Morten Øyen

Det nyder langt fra ubetinget ros fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos, at Venstre nu er klar til at justere sit langsigtede 2050-mål for dansk klimapolitik.

Venstres mål er ifølge klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt i Politiken ikke længere et Danmark uden fossil energi i 2050. I stedet foreslår partiet, at Danmark skal være "fossilneutral" – så danskerne stadig må bruge fossile brændsler, hvis der bare eksporteres en tilsvarende mængde grøn energi.

Men den nuancering er slet ikke nok, mener Cepos, der frygter, klimaambitionerne vil gå ud over væksten og ikke have nogen reel effekt på CO2-niveauet.

"Venstres forslag vil alt andet lige gøre regningen mindre. Men det vil ikke sikre, at indsatsen er nytteløs. Større dansk eksport af grøn energi er ikke ensbetydende med lavere global udledning af CO2," siger analysechef i Cepos Otto Brøns-Petersen.

Køb og destruer kvoter
Han peger på, at Danmark er en del af EU's kvotesystem – og lavere udlending i Danmark bare vil betyde større udledning i andre EU-lande. Det giver ifølge Cepos derfor ingen mening, at Danmark skal gå videre end EU's mål, da det ikke vil få nogen reel betydning for klimaet.

"Hvis Venstre vil sikre, at der bliver udledt mindre CO2 i udlandet som kompensation for dansk forbrug af fossil energi, kan man kun sikre det ved at bruge EU's kvotesystem. Så må man købe flere kvoter op og destruere dem," siger Otto Brøns-Petersen.

Må vente på teknologien
Mens Cepos er skeptiske, er der til gengæld ros til Venstres udspil fra energiselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi. Her ser man det som en mulighed for at trække på danske kulkraftværker i stedet for at blive nødsaget til at importere fra mere CO2-udledende tyske kraftværker, når det ikke blæser i danske vindmøller.

"Energisystemet i Danmark vil blive helt domineret af vedvarende energi, men ved at tillade at vi kan bruge bare lidt fossile brændsler, kan vi holde omkostningerne nede," siger adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagard til BNB.

Hvornår Danmark skal sætte en udløbsdato på brugen af fossile brændsler, mener branchedirektøren ikke er noget, der kan besluttes herhjemme alene.

0:000:00