Chef for EU's energiunion lover handling

ENERGI: I løbet af de næste 18 måneder skal 90 procent af lovgivningen bag EU's energiunion fremlægges, lover EU-Kommissionens næstformand, Maros Sefcovic. Det stiller krav til Parlamentet. Ministeren og Dansk Energi er tilfredse, mens Greenpeace er skuffet over udspil.

2015 var en god begyndelse, men 2016 bliver året, hvor vi kommer til at se fremskridt, lød det fra EU-kommissær Maros Sefcovic i forbindelse med hans "state of the energi union". 
2015 var en god begyndelse, men 2016 bliver året, hvor vi kommer til at se fremskridt, lød det fra EU-kommissær Maros Sefcovic i forbindelse med hans "state of the energi union". Foto: EU-Kommissionen
Morten Øyen

Der vil for alvor blive sat skub på EU's energiunion i løbet af de næste 18 måneder. Det slog EU-Kommissionens næstformand med ansvar for energiunion, Maros Sefcovic, fast da han onsdag fremlagde den første ”state of the energy union”.

Fakta
Derfor energiunion
EU importerer 53 procent af sin energi og bruger årligt omkring 400 milliarder euro på det. 

Seks medlemslande er 100 procent afhængige af importeret gas fra Rusland. 

EU har en målsætning om at nedbringe udledningen af drivhusgasser med 80-95 procent i 2050.

Energiunionen 
er bygget op om fem dimensioner:

- Energisikkerhed, solidaritet og tillid
- Et fuldt integreret europæisk energimarked
- Energieffektivitet skal bidrage til at moderere efterspørgslen
- Tage kul ud af økonomien
- Forskning, innovation og konkurrenceevne
 

Energiunionen skal sikre billigere og renere energi, og den skal styrke energisikkerheden.

Det kræver blandt andet et bedre netværk, så elektricitet og gas kan flyttes mellem medlemslandene mere effektivt. Og det arbejde er langt fra færdigt, viser statusrapporten, som ser på de fremskridt, der er gjort indenfor de seneste ni måneder og beskriver indsatsområderne for 2016.

Og det overordnede billede er klart: Der er endnu ikke sket banebrydende ting, men det kommende år vil rette op på det, ifølge kommissæren.

Danmark er ikke en energipolitisk ø, men en del af europæisk og regionalt energimarked. Det er i vores klare interesse, at Energiunionen bliver omsat til et effektivt indre marked for energi, så vi kan lade energien flyde frit på tværs af grænserne.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

”2015 var en god begyndelse, men 2016 bliver året, hvor vi kommer til at se fremskridt,” sagde Maros Sefcovic på pressemødet i Bruxelles.

Ny lovgivning på vej
EU's energi- og klimakommissær Miguel Arias Canete bliver i praktisk ham, der kommer til at stå med meget af lovgivningsarbejdet. Og han vil komme med lovgivningspakker, der skal få EU's elektricitetsmarkeder til at spille bedre sammen, øge andelen og anvendelsen af vedvarende energi, nedbringe energiforbruget og sikre mere stabil gasforsyning.

ja, der er rigelig fokus på gas, men hvis det er en trøst, så har det været langt værre.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Oveni har EU-Kommissionen onsdag vedtaget en liste med 195 energiinfrastrukturprojekter, som de ser som byggesten for EU's energiunion. Listen omfatter 108 projekter i elsektoren, 77 i gassektoren, syv i oliesektoren og tre projekter inden for intelligente net.

Den danske energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V), glæder sig over udspillet fra EU-Kommissionen.

”Danmark er ikke en energipolitisk ø, men en del af europæisk og regionalt energimarked. Det er i vores klare interesse, at Energiunionen bliver omsat til et effektivt indre marked for energi, så vi kan lade energien flyde frit på tværs af grænserne. Vi skal i det hele taget tænke vores klima- og energipolitik meget mere europæisk og regionalt, så det glæder mig, at Sefcovic spiller ambitiøst ud,” siger Lars Chr. Lilleholt.

0:000:00