Debat

CO2-lagring - farvel til fossilfri fremtid

DEBAT: Man kan ikke både blæse og have mel i munden. Men det er netop hvad S og SF forsøger, når de taler om fossilfri energi og samtidig accepterer CO2-lagring.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Ejlertsen og Palle Bendsen
Klimakoordinatorer, NOAH - Friends of the Earth Denmark


CO2-lagring i forbindelse med øget olieindvinding går ud på at injicere CO2 i oliefelterne i Nordsøen, for derved at kunne uddrive mere olie. Omkring 60 % af den injicerede CO2 forventes at blive i felterne. Teknikken kaldes Enhanced Oil Recovery (EOR) og i Nordsøen er det nye, at olieselskaberne ønsker at bruge flydende CO2 frem for vand for at få de ekstra dråber ud (CO2-EOR). Det nye er også, at man aldrig tidligere har afprøvet teknikken under havet.

Det store spørgsmål er imidlertid, hvor de store mængder flydende CO2 skal komme fra? Svaret er fra danske eller europæiske kulfyrede kraftværker udstyret med CO2-fangstanlæg eller såkaldt CCS (Carbon Capture and Storage). Den flydende CO2 skal transporteres hundredvis af km i pipelines til felterne i Nordsøen. Hvordan hænger det sammen med, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler?

Fuldskala CCS-anlæg findes endnu ikke, og EU har først for nylig udvalgt syv CCS-projekter, der skal give erfaringer til den videre udvikling. En egentlig spæd anvendelse af CCS kan tidligst forventes efter 2020 og udbredelse på markedsvilkår først efter 2030. De syv fuldskalaanlæg ligger spredt i Europa og vil slet ikke i praksis kunne levere den mængde CO2, der kræves til EOR i Nordsøen i større målestok.

S og SF tager afstand fra CO2-lagring på land og taler i oppositionens fælles vision KlimaDanmark 2050 om fossilfri energi. Men nu prøver S og SF både at blæse og have mel i munden, når de tilsyneladende bekender sig til CO2-EOR - med eller uden brug af biomasse.

Kim Ejlertsen og Palle Bendsen
Klimakoordinatorer, NOAH - Friends of the Earth Denmark

Nogle - og nu også SF - taler om at lave CCS på kraftværker, der fyrer med biomasse. Derved kan der teoretisk trækkes CO2 ud af atmosfæren, men problemet er mangel på biomasse. Dels til at erstatte det eksisterende kulforbrug, dels til at dække det ekstra brændselsforbrug CCS medfører pga. den energiintensive proces med CO2-fangst, komprimering m.m. Man regner med et merforbrug på 25-40 %.

Alt peger på, at CCS vil blive udviklet på kul - derfor får man kul-CCS, før man får biomasse-CCS, og når først kul-CCS er på markedet, så vil det blive brugt til fortsat afbrænding af kul. Vær vis på det! Det er derfor naivt at tro, at CCS kan afgrænses til kun at blive udviklet og anvendt som biomasse-CCS.

Regeringen vil ikke afskrive CCS og dermed lagring af CO2 fra kulkraftværker, hverken på land eller under havbunden i Nordsøen. S og SF tager afstand fra CO2-lagring på land og taler i oppositionens fælles vision KlimaDanmark 2050 om fossilfri energi. Men nu prøver S og SF både at blæse og have mel i munden, når de tilsyneladende bekender sig til CO2-EOR - med eller uden brug af biomasse.

Det hænger simpelthen ikke sammen og vil fjerne fokus fra den egentlige omstilling til et Danmark med lavere energiforbrug og 100 % VE. De ekstra penge der teoretisk kan høstes via CO2-EOR ligger langt ude i fremtiden, og kræver et helt andet energisystem end det S og SF ellers taler for.

Se NOAH's kommentar til Det Energipolitiske Udvalg om olieindvinding ved hjælp af CO2:

http://www.ft.dk/samling/20101/lovforslag/l141/bilag/11/988520.pdf http://www.ft.dk/samling/20101/lovforslag/l141/bilag/11/988520.pdf

NOAH om CCS:
http://www.ccs-info.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00