Debat

Concito: Effektiv klimapolitik skal fokusere på udledninger

DEBAT: Cepos er kommet med et sobert indspil i energidebatten. Men vi skal stadig mindske vores CO2-udledninger, selvom fremtiden byder på en mere markedsorienteret energipolitik, skriver videnschef i Concito, Torben Chrintz.

Torben Chrintz, videnschef i Concito, ser postive takter i nyt Cepos-udspil om markedsorienteret energipolitik i Danmark. Men han understreger, at udledninger stadig bør have størst opmærksomhed. 
Torben Chrintz, videnschef i Concito, ser postive takter i nyt Cepos-udspil om markedsorienteret energipolitik i Danmark. Men han understreger, at udledninger stadig bør have størst opmærksomhed. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Chrintz
Videnschef i Concito

Cepos har lanceret et udspil til en mere markedsorienteret energipolitik i Danmark, som er blevet godt modtaget af bl.a. Venstre og Dansk Folkeparti. Der er tale om et sobert indspil i debatten, og i stedet for at diskutere beregningsforudsætninger og -resultater eller det faktum, at prisen for ikke at gøre noget ved klimaforandringerne også er betydelig, er det værd at holde fast i udspillets pointe om, at klimaindsatsen bør ske så omkostningseffektivt som muligt.

Det er positivt, at Cepos ikke stiller spørgsmålstegn ved, om der skal ske en reduktion i CO2-udledningen, men udelukkende fokuserer på, hvordan vi løser opgaven effektivt. Kan man på tværs af politiske skel blive enige om, at markante reduktioner af drivhusgasudledningen er en bunden opgave, har vi et meget bedre udgangspunkt for en konstruktiv dialog om, hvordan vi mest omkostningseffektivt bidrager til en reduktion af den globale udledning.

Danmark er ikke ene om omkostninger
I den forbindelse hviler Cepos-udspillet desværre på en opfattelse af, at Danmark stort set er det eneste land, der gør noget ved klimaudfordringen, og at vi ved at være langt foran alle andre bærer særligt store omkostninger.

Fakta
Bland dig i debatten!

Skriv indlæg til [email protected]

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur, der netop har målt de europæiske lande op mod hinanden på forskellige klima- og miljøparametre, er Danmark imidlertid ikke nummer et på ét eneste parameter, og vi dumper endda på et par af dem. Det er rigtigt, at Danmark har leveret rigtig flotte resultater på klimaområdet – især i forhold til at få vindenergi ind i vores energisystem, men en tilsvarende indsats er heldigvis også i fuld gang i rigtig mange andre lande.

Drivhusgasudledningen i centrum
Cepos ønsker, at reguleringen af klima- og energipolitikken gøres mere markedsorienteret. Det skal ske ved at politikerne opstiller mål og rammer, og så lader markedet finde ud af, hvordan vi bedst og billigst kommer derhen. Denne tilgang er i princippet rigtig, hvis man vel at mærke sikrer, at det er drivhusgasudledningen, der er i centrum.

Det er positivt, at Cepos ikke stiller spørgsmålstegn ved, om der skal ske en reduktion i CO2-udledningen, men udelukkende fokuserer på, hvordan vi løser opgaven effektivt.

Torben Chrintz
Videnschef i CONCITO

Markedsregulering via afgifter og kvoter mv. bør så vidt muligt afspejle de reelle udledninger fra de forskellige løsninger samt det forhold, at der skal effektive løsninger i spil i alle sektorer. Dette er også i overensstemmelse med FN’s klimapanel, som fremhæver, at løsningen på klimaudfordringen vil være til at betale, hvis man etablerer en pris på udledning, som sikrer, at reduktionerne sker med de teknologier og i de sektorer, hvor det er billigst.

Klimapolitik skal holde kurs
En effektiv, markedsorienteret klimaindsats kræver, at man sender et klart signal til markedet om retning og ambition. Derfor har det også i Danmark været en enorm fordel, at der har været bred politisk opbakning til indsatsen på klima- energiområdet, og det vil være mindst ligeså afgørende, hvis man politisk vælger at gøre indsatsen mere markedsorienteret.

En markedsorienteret løsning skal være konsekvent og langsigtet. Når den først er udstukket, skal man ikke i tide og utide ændre kurs, da det vil skabe usikkerhed blandt investorer og virksomheder. I den forbindelse må politikerne også acceptere, at brugen af markedsmekanismerne vil have fordelingsmæssige konsekvenser, når prisen på CO2- og energiintensive varer og tjenester stiger. Ligesom med al anden udvikling, vil dette gavne nogle og udfordre andre.

Effektiv energipolitik kan skabe fælles fodslag
Endelig er det afgørende at være opmærksom på, at markedet ikke nødvendigvis kan klare alting. Særligt på energiområdet er der tale om store, komplekse systemer med lange investeringshorisonter, og den billigste klimaløsning for den enkelte markedsaktør på kort sigt vil ikke nødvendigvis være den billigste for samfundet eller på langt sigt. Det er netop årsagen til, at mange nye klimavenlige teknologier har krævet støtte til forskning og udvikling samt særligt gunstige markedsforhold i en periode, indtil produktionsomkostningerne falder, og de bliver konkurrencedygtige i forhold til de eksisterende klimabelastende teknologier.

Spørgsmålet om en omkostningseffektiv klima- og energipolitik er et godt udgangspunkt for at opnå fælles politisk fodslag om den fremtidige indsats, og Cepos-udspillet er et interessant bidrag hertil. Det afgørende for klimaet er, at den fremtidige indsats sikrer en høj og stabil pris på de reelle drivhusgasudledninger – ellers risikerer vi at fordyre den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00