Concito kritiserer udkast til klimalov

LOV: Det bør fremgå mere klart af klimaloven, hvilke langsigtede klimapolitiske målsætninger Danmark har, mener tænketanken Concito. Imens har folketingspolitikerne stillet 20 skriftlige spørgsmål til ministeren om klimaloven.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal svare på spørgsmål om klimaloven.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal svare på spørgsmål om klimaloven.Foto: Ulrik Jantzen
Morten Øyen

Regeringens udspil til et uafhængigt klimaråd og en klimalov bør justeres, inden det bliver til lov. Det mener tænktetanken Concito, der har sendt sine bemærkninger til loven til Folketingets Klima- og Energiudvalg.

Tænktetanken mener, at de klimapolitiske målsætninger bør fremgå mere klart af lovteksten. EU's målsætning om 80-95 procent CO2-reduktion i 2050 i forhold til 1990 fremgår kun af bemærkningerne. Ligesom ønsket om, at der hvert femte år skal fremlægges reviderede klimamålsætninger. Men det bør fremgå af lovteksten og ikke kun i bemærkningerne, mener tænketanken.

Og så bør der gives et klart mandat til, at klimarådet også skal forholde sig til den drivhusgasudlending, danske aktiviteter giver anledning til uden for landets grænser, skriver Concito i sine bemærkninger.

"Dermed undgås at iværksætte klimatiltag, som måske umiddelbart ser godt ud i et snævert dansk perspektiv, men ikke har den ønskede - eller måske ligefrem en negativ - effekt på den globale drivhusgasudlending," skriver Concito.

Forud for anden-behandlingen af lovforslaget i Folketinget - der er sat til den 3. juni - har Klima- og Energiudvalgets politikere også stillet ministeren 20 skriftlige spørgsmål til lovforslaget. En række af dem går på den juridiske status på de klimapolitiske målsætninger, som er omtalt i bemærkningerne til loven.

"Vil ministeren stille et ændringsforslag, sådan at der ikke kan herske tvivl om den præcise ramme for Danmarks klimapolitik, ved at der er i §1 fremgår, at der er tale om "en energiforsyning baseret på 100 procent på vedvarende energi?" spørger SF's Steen Gade eksempelvis.

På udvalgsmødet torsdag i næste uge er det meningen, at Klima- og Energiudvalget skal drøfte lovforslaget. Efter planen skal den endelige klimalov vedtages af Folketinget 11. juni.

Dokumentation
Klimaloven

Loven har til formål at etablere en overordnet strategisk ramme for Danmarks klimapolitik med henblik på at overgå til et lavemmissionssamfund i 2050. Loven skal derudover fremme gennemsigtighed og offentlighed om status, retning og fremdrift for Danmarks klimapolitik.
For at skabe en klar retning for klimaindsatsen forudsættes det, at klima- og energiministeren - på regeringens vegne - mindst hvert femte år skal udarbejde nationale klimamålsætninger over for Folketinget. De nationale målsætninger skal have et 10-årigt perspektiv.
For at fremme et fagligt sammenhængende beslutningsgrundlag for Danmarks klimapolitik nedsætter klima- og energiminsiteren Klimarådet som et uafhængigt rådgivende ekspertorgan.
Udgifterne til Klimarådet og øvrige aktiviteter som følge af loven fastlægges til 12 millioner kroner årligt, som skal findes på finansloven.

Kilde: Ft.dk 


0:000:00