Concito: Landbrugsanbefalinger er uambitiøse

CO2: Landbruget skal bidrage med meget større CO2-reduktion end, hvad regeringens Natur- og Landbrugskommission foreslår, mener Concito og Det Økologiske Råd. Landbruget selv kalder anbefalingerne for kloge.
Landbruget skal bidrage mere til CO2-reduktionen.
Landbruget skal bidrage mere til CO2-reduktionen.Foto: Peder Størup
Morten Øyen
Landbruget kan gøre meget mere for klimaet end det, regeringens Natur- og Landbrugskommission foreslår. Det mener både klimatænketanken Concito og Det Økologiske Råd.

De finder det skuffende, at kommissionen kun foreslår tiltag, som reducerer landbrugets CO2-reduktion med 208.000 tons CO2 i 2020. Det svarer til, at landbruget skal skære sin forurening med to procent.

"Jeg synes, det er fabelagtigt uambitiøst set i lyset af, at der skal langt større reduktioner til, før vi når regeringens klimamål. Ikke mindst set i lyset af, at vi ved, at reduktioner i landbruget er meget billigere i forhold til reduktioner i andre sektorer," siger Concitos videnschef Torben Chrintz.

Frivillighed ikke nok
Natur- og Landbrugskommissionen foreslår, at der skal udtages 1.800 hektar landbrugsjord yderligere, end der allerede udtages i dag. Desuden skal der afsættes penge til klimaprojekter og anlægsstøtte til biogas. Og så skal der udvikles en model for beregning af hver gårds CO2-udslip. CO2-regnskabet skal være frivilligt for landmændene.

Men frivillige tiltag er ikke vejen frem, mener Det Økologiske Råd.

Fakta
Om Natur- og Landbrugskommissionen

Regeringen har nedsat "en hurtigt arbejdende uafhængig natur- og landbrugskommission til udarbejdelse af forslag til løsning af landbrugets strukturelle og økonomiske og miljømæssige udfordringer, herunder hvordan landbrugserhvervet kan bidrage til klimaindsatsen og til miljø- og naturindsatsen".

Kilde: Fra regeringsgrundlaget

"Der er ikke gode erfaringer med frivillighed i landbruget. Vi mener derfor, at der er brug for obligatoriske virkemidler," siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Han mener, der er potentiale til meget større CO2-reduktioner end det, kommissionens anbefalinger lægger op til. Men erkender også, at det hænger sammen med Natur- og Landbrugskomissionens ambition om, at det ikke må have negative statsfinansielle konsekvenser. 

Hvis det nu ikke var klima, men miljø så ville det se anderledes ud. Hvis miljøtiltag hovedsageligt skulle bestå af en kortlægning af miljøet, der er frivilligt at bidrage til, og så nogle pilotprojekter for at se om det giver mere miljø, så ville folk kritisere det højlydt.

Torben Chrintz
Videnschef, Concito

"Vi har fremlagt forslag til, hvordan landbruget kan bidrage med tre millioner tons CO2-reduktion, så vi mener grundlæggende ikke anbefalingerne er tilstrækkelig. Vedtages de uden noget ekstra, så fortsætter landbruget med at køre på frihjul, mens resten af samfundet skal levere," siger Christian Ege.

Miljø noget andet end klima
Concito har for nyligt fremlagt sit bud til, hvordan landbruget kan reducere CO2-udslippet med 1,5 millioner tons. Det skal ske ved at udtage 70.000 hektar organiske lavbundsjorder fra landbrugsdrift.

Det vurderer tænketanken vil være en billig måde at reducere CO2-udslippet på, og som samtidig vil det give en gevinst for vandmiljøet og biodiversiteten.

Dokumentation
Det står der i regeringsgrundlaget:

Det er regeringens mål, at Danmarks udslip af drivhusgasser i 2020 reduceres med 40 % i forhold til niveauet i 1990. Regeringen vil i 2012 fremlægge en klimaplan, der peger frem mod dette mål, og som også fastsætter et mål for reduktion af drivhusgasser fra ikke-kvotesektoren.

Kilde: Statsministeriet

0:000:00