Connie Hedegaard kritiserer regeringen: Den grønne omstilling er fraværende

KLIMA: Tidligere grøn profil for VK-regeringen i 00'ernne og klima-kommissær Connie Hedegaard kalder regeringens manglende fokus på klima og miljø "forstemmende".

K-profilen Connie Hedegaard kritiserer regeringen for at mangle fokus på miljø og klima oven på ugens tre store udspil med finanslovsforslaget som det seneste.

Den tidligere klima- og energiminister for Konservative samt EU-kommissær for klimaområdet mener, at regeringen lægger op til et politisk efterår med meget lidt fokus på netop miljø og klima.

”I den her uge fik vi konturerne af, hvad dansk politik skal handle om i efteråret. Og det er slående, at alt omkring klima, miljø og den grønne omstilling forekommer mig at være fuldstændigt fraværende,” siger Connie Hedegaard, der i dag er bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito, og fortsætter:

”Det mest forstemmende i det her er, at man kan holde tre så store lanceringer på en uge, og den grønne omstilling nævnes slet ikke. Det er tilsyneladende slet ikke et issue."

Hun mener, at regeringen burde have fremlagt et regnskab for CO2-udslip i deres udspil.

”Hvis man var et rigtigt foregangsland, og stadig ønskede at være det, så burde man have gjort sig overvejelse i Finansministeriet om det: Trækker det samlede udspil i positiv eller negativ retning i forhold til CO2-regnskabet? Det burde være en del af den måde, man laver politik på i 2017,” siger Connie Hedegaard.

Konservatives aftryk
Hun er tilfreds med Konservatives aftryk i regeringsgrundlaget, men der skal også leveres nu. Især når det kommer til registreringsafgiften, som regeringen lægger op til at sænke for alle nye bilsalg.

”Hvis man forestiller sig, at man endte med at lave en aftale omkring registreringsafgiften, som ligner det, der er foreslået fra regeringen, kan vi ikke se, at Konservative er det grønne parti i regeringen," lyder det.

Connie Hedegaard håber, at Konservative arbejder bag kulisserne for en grønnere registreringsafgift.

”Jeg kan jo ikke vide, hvad Mette Abildgaard og kompagni tænker. Men jeg er helt sikker på, at de ikke kommer til at blokere for, at afgifterne får et grønt element. Men det er klart, at det er i den her folketingssæson, at Konservative skal vise, at der bliver leveret på det, de fik med i regeringsgrundlaget,” siger Connie Hedegaard.

Forrige artikel Grønt overblik: Historisk ministerbesøg fra Kina Grønt overblik: Historisk ministerbesøg fra Kina Næste artikel Blandet modtagelse af Dansk Energi-udmelding Blandet modtagelse af Dansk Energi-udmelding
 • Anmeld

  Henning Bo Madsen · Aktiv i NOAH og Alliancen for Community Power i Danmark

  Klima og "grøn omstilling" er på efterårets politiske dagsorden

  Det er bare ikke i form af positive initiativer fra regeringen.
  Energipolitisk vil man nationalt afskaffe den sidste rest af støtte til solceller og mindske støtten til vindkraft på land. Med et ensidigt fokus på udbudsrunder for store anlæg uden at bruge EU reglernes muligheder for særlig støtte til mindre lokale projekter (vind op til 18 MW og sol op til 1MW) ønsker regeringen at overlade den fremtidige udbygning med vindkraft og solceller til store kommercielle selskaber. Med afskaffelsen af den såkaldte "Grøn ordning" fjerner man vindkraftens økonomiske tilskud til lokalsamfundene.
  Indsatsen for energibesparelser er besluttet reduceret og nu vil man også fjerne håndværkerfradraget for energiforbedringer af private boliger.
  På transportområdet er foreslået afgiftsomlægninger, der fremmer flere og større biler med forbrændingsmotor, nedsættelse af broafgift, udbygning af veje og besparelser på togene. Alt sammen tiltag, som vil øge transportsektorens miljøbelastning.
  I EU arbejder regeringens repræsentanter på at udvande de rettigheder for borgerne til individuelt og i fællesskab at producere el med sol og vind, som EU Kommissionen har foreslået indført i direktiverne for vedvarende energi og for elmarkedet.
  Så det er ikke rigtigt, at klima og "grøn omstilling" ikke er på regeringens dagsorden. Det er bare en reel opbremsning af omstillingen og forringelse af befolkningens muligheder for deltagelse i omstillingen.

 • Anmeld

  Holger Skjerning · Lektor i fysik og energi ved DTU

  Fint med opbremsning af vindkraftbyggeriet...!

  De, der agiterer for fortsat vindmølle-bygning har ikke opdaget, at vi allerede nu har gjort os totalt afhængige af udlandet pga af vindkraften.
  Når det blæser kraftigt, eksporterer vi ofte det meste af produktionen (tit mere end 2000 MW), - og værre endnu: når det ikke blæser, er vi nødt til at importere op til 3000 MW, altså mere end halvdelen af forbruget. Se det på dkvind.dk.
  Og til Connie Hedegaard: Du ved alt om energi og ved derfor også, at der kun er to store, stabile energikilder. Det er vandkraft og kernekraft. - Så hvis vi vil af med de fossile energier og ikke gøre os totalt afhængige af sol og vind, så skal de rige lande - så hurtigt som muligt - omlægge de fossile energier til de CO2-frie.
  OK, - der er lande, der har langt mindre vind- og sol-bidrag end Danmark, - og de kan sagtens udvide dem en del, men det er jo industrilandene, vi diskuterer her, og der bør især Connie Hedegaard være mere modig - og advare politikerne. Det er alt for nemt blot at udtale sig politisk korrekt.