Coop: Økologien har brug for nytænkning
Per Bang Thomsen
JournalistDet er meldingen fra Thomas Roland, afdelingschef for ansvarlighed hos Coop Danmark, som mener, at de nuværende principper er for snævre.
"De nutidige krav til en bæredygtig landbrugsproduktion er langt højere, end de var i begyndelsen af 1990'erne. Derfor bliver vi nødt til at nytænke økologien, og jeg mener, at man skal tænke klima, energi og mere miljø end i mærket," siger han.
Som det er i dag, bliver økologiske fødevarer fremstillet efter principper, der tager hensyn til miljøet og dyrevelfærden. De økologiske landmænd må eksempelvis kun bruge et absolut minimum af kemiske stoffer i den daglige produktion, og derudover skal de sikre, at dyrene har adgang til frisk luft og daglig motion.
Men der er ingen principper om, at den økologiske produktion skal tage hensyn til klimaet eller være så energieffektiv som mulig, og der bør der laves om på, mener Thomas Roland. Ellers kan økologerne meget vel tabe bæredygtighedskapløbet til de højeffektive konventionelle landmænd.
I gamle dage udviklede økologerne hele tiden deres standarder og pressede grænserne for, hvad der var muligt. Men de har sovet lidt i timen siden da.
Thomas Roland
Afdelingschef for ansvarlighed hos Coop Danmark
"I gamle dage udviklede økologerne hele tiden deres standarder og pressede grænserne for, hvad der var muligt. Men de har sovet lidt i timen siden da, og derfor håber jeg, at diskussionen om Svanemærket bliver et wakeup-call for økologerne," siger Thomas Roland og henviser til den seneste tids debat om, hvorvidt man skal have lov til at placere det fællesnordiske Svanemærke på miljøvenligt brød og bagværk.
Landbruget: Vi bør undersøge muligheder
Meldingen fra Coop Danmark møder umiddelbar opbakning fra både økologerne og fødevareproducenterne. De mener dog ikke, at der er blevet sovet i timen.
Ifølge Paul Holmbeck, direktør for Økologisk Landsforening, er danske økologer allerede gået i gang med at videreudvikle produktionen og tænke eksempelvis hele klimaproblematikken og energiforbruget ind i produktionen.
"På klimasiden har vi gjort os en række erfaringer med klimahandlingsplaner, som blandt andet har reduceret klimapåvirkning med 26 procent på en række økologiske bedrifter. Hvis vi bare kan få integreret nogle tiltag i de økologiske regler, vil det betyde, at økologien også bliver det klart bedste valg i forhold til klima," siger Paul Holmbeck.
Hos Landbrug & Fødevarer er man også positiv over for at se på, hvordan man kan opkvalificere den økologiske produktion. Ifølge økologichef Kirsten Lund Jensen kunne det eksempelvis være i forhold til at tage nogle ekstra klimatiltag eller ved at se på valget af emballage til produkterne.