Debat

Dencker: COP18 fanget mellem den økonomiske krise og en klimautopi

COP18-DEBAT: Ingen kan have noget imod, at vi bliver bedre til at udnytte energien. Men Europa skal ikke påføre sig yderligere negativt konkurrenceforvridende grønne amtioner, der ikke gælder for resten af kloden, skriver Dansk Folkepartis Mikkel Dencker.
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Mikkel Dencker 
Klima- og energiordfører, Dansk Folkeparti

Der er ikke meget, der binder politikere og nationer sammen på denne planet. Det gælder således heller ikke fortællingen om, at jorden er ved at overophede. Indrømmes skal det dog, at mange politisk korrekte meningsmagere for længst har konstateret, at fossile brændstoffer er roden til alt ondt, mens grøn energi omvendt er vejen til frelse. Og ja, jeg skrev frelse.

Debatten om klimaet har nået hysteriske højder og forventningerne til, at politikerne kan afskaffe brugen af fossile brændstoffer med et fingerknips er langt ude. Her i Vesten, og ikke mindst i klimadukselandet Danmark, sker der en langsom og gradvis udfasning af de fossile brændstoffer til fordel for de dyrere og langt mere ustabile vedvarende energikilder.

Bruger ressourcer forkert
Prisen er enorm og effekten vil aldrig kunne måles endsige observeres. Til gengæld stiger forbruget af fossile brændstoffer i de nyindustrialiserede land, ikke mindst BRIK-landene i lang højere hast, end vi i Danmark og vesten kan nå at nedbringe vores forbrug tilsvarende. Det betyder så reelt, at i en tid, hvor der er økonomisk recession i eurozonen, og dansk økonomi ikke længere har vækstrater af betydning, så bruger vi vores ressourcer på at skære i forbruget af fossile brændstoffer og begrænser derved væksten yderligere, mens vi samtidig bliver stadigvæk mindre konkurrencedygtige med økonomierne i Asien etc.

I Dansk Folkeparti har vi en langt mere pragmatisk tilgang til de såkaldte klimaudfordringer. Det manifesterer sig i, at vi dels ikke føler os så overbeviste om, at jorden faktisk er ved at koge som konsekvens af, at der fyres med fossile brændstoffer, og i det omfang, det måtte vise sig at være tilfældet, så mener vi, at vi bør forholde os nøgternt til det faktum, at de fossile brændstoffer ikke sådan uden videre bare forsvinder, som en hovedingrediens i verdens energiforsyning.

Konkurrenceforvridende grønne ambitioner
Det er således af afgørende betydning for DF, at vi i Vesten og især EU ikke svækker vores konkurrenceevne yderligere, end indførelsen af Euroen allerede har gjort, ved at påføre os selv negativt konkurrenceforvridende grønne ambitioner, der ikke også gælder for resten af klodens lande. Med andre ord forventer vi internationalt bindende aftaler, der stiller alle lande lige, når det gælder CO2-reduktioner.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ingen kan have noget imod, at vi i Danmark og resten af verden bliver langt bedre til at udnytte den energi, vi udvinder, mest optimalt. Jeg kan kun på det kraftigste opfordre alle til at spare på energien og indrettet sig på at forbruge mindst muligt, hvilket jo i høj grad også sker her i Danmark.

Vi skal ikke udpege "vinderne"
Vi støtter også i høj grad forskning og innovation af nye alternative energikilder, der både er miljøvenlige og til at betale for forbrugerne. Vi er til gengæld ikke indstillet på at vælge fremtidens energikilde, det lader vi forbrugerne og markedet om. Det er således yderst begrænset, hvad de danske skatteydere har fået ud af at sprøjte milliarder ind vindmølleindustrien, Vestas store udfordringer og jævnlige nedskæringer taget i betragtning.

Det er i det hele taget farligt at udpege en fremtidig energiform på et tidspunkt i historien, hvor så mange nye energiformer og brugen af disse tager form. Skifergassen ser således ud til at redde amerikanerne fra mange økonomiske og forsyningsmæssige vanskeligheder, og det er ikke det sidste eksempel på nye muligheder inden for energiuniverset, vi kommer til at have set.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

Det er i det hele taget farligt at udpege en fremtidig energiform på et tidspunkt i historien, hvor så mange nye energiformer og brugen af disse tager form. Skifergassen ser således ud til at redde amerikanerne fra mange økonomiske og forsyningsmæssige vanskeligheder, og det er ikke det sidste eksempel på nye muligheder inden for energiuniverset, vi kommer til at have set.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

0:000:00