COP27-aftale opfordrer for første gang til at leve bæredygtigt og tænke over sit forbrug

For første gang anerkender slutteksten fra FN's årlige klimakonference, at klimakrisen kræver et opgør med vores livsstil og forbrug.

Møs møs: En vegansk aktivist kysser en kylling på COP27. 
Møs møs: En vegansk aktivist kysser en kylling på COP27. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Spis grønnere. Kør langsommere eller tag toget. Køb kun det tøj, du har brug for.

Så specifikt står opfordringerne ikke i slutteksten fra COP27, der netop er blevet afholdt i den egyptiske kystby Sharm el-Sheikh.

Alligevel er det et nybrud, at aftalen fra COP27 nævner bæredygtig livsstil og forbrug som en del af løsningen på klimakrisen, vurderer eksperter.

Helt præcist "noterer" knap 200 lande "vigtigheden af en overgang til bæredygtige livsstile samt bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre for at addressere klimaforandringer."

Det handler om de rige landes livsstil og forbrugsmønster.

Bente Halkier
Klimarådet
Det kan læses som "et signal til det danske samfund", vurderer Bente Halkier, ekspert i adfærdsforskning i Klimarådet og professor i sociologi ved Københavns Universitet.

"Det handler om de rige landes livsstil og forbrugsmønster. Det er først og fremmest dem og deres livsstile, der tynger CO2-regnskabet," siger hun.

Af samme årsag opfordrer Klimarådet den kommende regering til at gøre mere for at reducere det forbrugsbaserede klimaaftryk.

Mest opmærksomhed har COP27 fået for den fond til tab og skader, der skal hjælpe de lande, som er hårdest ramt af klimaforandringer. Fonden anses som afgørende for klimaretfærdighed – lige fordeling af klimabyrderne – som var et stort tema på årets COP.

"På samme måde kan man fortolke formuleringen om bæredygtig livsstil og forbrug som en del af kampen om at få mere klimaretfærdighed ind i aftalen," siger Bente Halkier.

0:000:00