Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: DF presser V-regering i Dong-sag

KLUMME: V-mindretalsregering møder en ny virkelighed i form af et mandatmæssigt superstærkt DF, der insisterer på at få afdækket Dong-salget. Men finansministeren har også en interesse i at gøre rent bord i sagen, skriver Jarl Cordua. 

"For den nye finansminister har det stået klart et stykke tid, at DF forud for finanslovsforhandlingerne har stillet krav om, at buddene blev offentliggjort. Men også finansministeren har en interesse i at gøre rent bord i en sag, som han har arvet fra SR-regeringen," skriver Jarl Cordua. 
"For den nye finansminister har det stået klart et stykke tid, at DF forud for finanslovsforhandlingerne har stillet krav om, at buddene blev offentliggjort. Men også finansministeren har en interesse i at gøre rent bord i en sag, som han har arvet fra SR-regeringen," skriver Jarl Cordua. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det delvise Dong-salg red Thorning-regeringerne som en mare. Det sled SRSF-regeringen i stykker og var ved at koste SF livet.

Samtidig gik det også ud over finansminister Bjarne Corydons (S) troværdighed i forhold til venstrefløjen og internt i Socialdemokratiet, at han insisterede på en lukket proces i forhold til, hvad kritikere både på venstrefløjen, hos DF og store dele af offentligheden krævede.

Superstærk DF presser V
Efter at en ny og svag V-mindretalsregering har set dagens lys, møder den nye finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu en ny virkelighed i form af et mandatmæssigt superstærkt DF, der fortsat insisterer på at få afdækket processen, da der sidste år kom bud fra en række virksomheder om at købe cirka en femtedel af det statslige energiselskab Dong. 

Der er fremkommet en række historier – nogle mener myter og konspirationsteorier – om, at finansministeren valgte et dårligere tilbud end dem, der ellers var fremkommet. 

I dag meddeler den nye finansminister, at alle bud nu bliver fremlagt for Folketingets Finansudvalg, der så kan gennemgå materialet og dermed sikre sig, at alt er gået efter bogen.

Det bliver spændende at erfare, om Finansudvalgets medlemmer formår at holde tæt med de oplysninger, som de får at se. 

Jarl Cordua

Rent bord
For den nye finansminister har det stået klart et stykke tid, at DF forud for finanslovsforhandlingerne har stillet krav om, at buddene blev offentliggjort. Men også finansministeren har en interesse i at gøre rent bord i en sag, som han har arvet fra SR-regeringen.

Sidst, men ikke mindst deler finansministeren heller ikke sin forgængers syn på nødvendigheden i at holde buddene skjult for Folketingets Finansudvalg, der agerer som folkestyrets kontrollant med hensyn til, om alt er gået rigtigt til under salget.

Kan ”konspirationsteoretikerne” så vise sig at få ret? 
I politik er alt muligt, men henset til, at rigets dygtigste og mest kompetente embedsmænd i Finansministeriet har været inde over og rådgivet Bjarne Corydon i bud-processen, der endte med, at den kontroversielle amerikanske investeringsbank Goldman Sachs blev blandt de nye medejere af Dong, så må man formode, at sandsynligheden for urent trav er uendelig lille.

Det udelukker dog næppe kritikere for at finde hår i suppen. Der skal nok vise sig ting, der åbner op for brede fortolkningsmuligheder hos politikerne.

Interessant er det også, at det tirsdag kom frem, at den tidligere V-statsminister Anders Fogh Rasmussen er blevet hyret af Goldman Sachs til at rådgive banken netop om de nye forhold, der eksisterer med et kritisk DF, der vil vende enhver sten i forhold til Dong-salget.

Formentlig har et af Foghs råd været, at Goldman Sachs offentligt meddelte, at de ikke står i vejen for, at Finansministeriet nu fremlægger buddene for Folketingets Finansudvalget.

Vil Finansudvalget holde tæt?
Det bliver spændende at erfare, om Finansudvalgets medlemmer formår at holde tæt med de oplysninger, som de får at se.

For ifølge den tidligere finansminister, så var det netop problemet i sagen om kammeradvokatordningens økonomiske fordelagtighed, og netop det forhold var et argument, som Corydon brugte i et skriftligt svar til Kristian Thulesen Dahl for IKKE at offentliggøre købsbuddene på Dong-aktierne. 

Måske har folketingsvalget i juni ændret på folketingsmedlemmers kritiserede praksis med lækage af fortrolige oplysninger til pressen?

Man har jo lov at håbe.

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00