Coronahastelov: Dan Jørgensen gør klar til at tilsidesætte lovbestemte frister og betingelser

HASTELOV: Regeringen er på vej med ny hastelov, der skal give klimaminister Dan Jørgensen mulighed for at give vindmølle- og biogasprojekter, der er udfordret af coronakrisen, dispensation fra en række lovbestemte krav og tidsfrister.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Tirsdag forventes regeringen at fremsætte en hastelov, der skal hjælpe virksomheder og borgere med projekter, der skal fremme grøn energi, men som kan komme i klemme under coronakrisen.

Det har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) orienteret ordførerne om i weekenden.

Ifølge Energistyrelsen vil lovforslaget umiddelbart kunne hjælpe en-to husstandsvindmølleejere og 160 virksomheder.

”Lovforslaget har til formål at tage højde for den ekstraordinære situation, som covid-19-epidemien forårsager, og hvor blandt andet en række borgere og virksomheder kan komme i klemme i forhold til opfyldelsen af visse frister og betingelser, som er afgørende for deres ret til at modtage støtte eller andre rettigheder i henhold til lovgivningen om fremme af vedvarende energi,” skriver Dan Jørgensen til ordførerne.

Lovforslaget har til formål at tage højde for den ekstraordinære situation, som covid-19-epidemien forårsager, og hvor blandt andet en række borgere og virksomheder kan komme i klemme i forhold til opfyldelsen af visse frister og betingelser.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Minister kan tilsidesætte frister og krav
Da der er tale om en hastelov, bliver der ikke gennemført nogen ekstern høring af organisationer og myndigheder, hvilket ellers er en normal del af lovgivningsprocessen. Til gengæld indeholder lovforslaget en solnedgangsklausul, så loven automatisk ophæves 1. marts 2021.

{{toplink}}

Regeringen har på grund af coronaepidemien allerede gennemført flere hastelove og hjælpepakker.

Med den nye hastelov fra Dan Jørgensens hånd er der dog ikke udsigt til, at statskassen vil blive ramt. Det skyldes, at antallet af støttekroner, der samlet set vil skulle udbetales fremover til husstandsvinsmøller og de omfattede biogasstøtteordninger, ikke ændres.

Konkret vil lovforslaget foreslå, at ministeren kan fastsætte regler om midlertidig fravigelse af visse lovbestemte frister og andre betingelser, som borgere og virksomheder skal leve op til for at få andel i en række ordninger under VE-loven og lov om naturgasforsyning.

0:000:00